ACTIUNI

Asociatia Salvati Campulungul si Muscelul

Apr 17, 2020

A.S.C.M. a cumpărat 5 porţi de decontaminare pentru Spital, Ambulanţă şi TBC

Campania iniţiată de Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, menită să ajute instituţiile implicate în lupta împotriva COVID-19, a continuat cu o nouă donaţie, produsă astăzi, 18 aprilie. După ce i-a consultat pe Nicolae Alexe, managerul Spitalului Municipal, pe doctorul Dan Apostoiu, de la Ambulanţa Câmpulung, şi pe Ionela Costinela Dună, managerul Spitalului TBC, pentru a afla ce le mai trebuie în această perioadă dificilă, A.S.C.M. a întreprins o nouă achiziţie, urmată de o donaţie. La solicitarea şefilor de instituţii aflate în linia întâi, care au comunicat Asociaţiei că le sunt urgent necesare porţi de decontaminare pentru personalul medical, A.S.C.M. s-a conformat şi a rezolvat, în timp rapid, această nevoie stringentă. 

Prin urmare, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a cumpărat cinci echipamente fabricate de Asociaţia Studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Sociale din Craiova, echipamente care sunt folosite în multe instituţii medicale din ţară, inclusiv la Institutul „Matei Balş”. Potrivit solicitărilor primite, astăzi, porţile de decontaminare au fost repartizate beneficiarilor, astfel: trei bucăţi au ajuns la Spitalul Municipal Câmpulung, una la Ambulanţa Câmpulung şi una la Spitalul TBC. Acţiunea umanitară a fost sprijinită cu 3.000 lei de omul de afaceri Ion Cornea, de firma de transport Alpin Express Logistics, manageriată de Marian Ozoiu, care a adus porţile de decontaminare la Câmpulung pe cheltuiala sa. 

Importanţa donaţiei constând în dotarea care lipsea celor trei instituţii, asigurate de A.S.C.M., este de necontestat în condiţiile în care cele două unităţi sanitare locale sunt centre de tratament al bolnavilor de coronavirus. Iar riscul de infectare a personalului medical este unul pe măsura gravităţii bolii care se răspândeşte cu o rapiditate uluitoare. 

Donaţia de astăzi completează precedentele acţiuni de sprijin întreprinse de A.S.C.M., pe care le redăm succint: patru ventilatoare medicale profesionale Draeger, cumpărate de Asociaţie şi donate Spitalului Municipal, măşti, viziere, botoşi, etc., distribuite diverselor instituţii în nevoie de echipament de protecţie.

În continuare, pe măsură ce primeşte alte solicitări de la unităţile medicale din oraş şi nu numai, A.S.C.M. va căuta să le satisfacă cât mai curând cu putinţă.

Apr 02, 2020

A.S.C.M. intenţionează să aducă la Câmpulung un echipament de identificare şi confirmare Covid-19

Încă o dovadă de responsabilitate şi solidaritate din partea Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, a cărei atenţie este canalizată în totalitate pe campania de sprijinire a comunităţii locale în lupta împotriva COVID-19, are o nouă veste bună pentru cetăţeni. Sunt şanse ca A.S.C.M. să aducă la Câmpulung un echipament de identificare şi confirmare COVID-19, producător BIONEER - Coreea de Sud, care, însă, nu poate fi obţinut uşor, din cauza situaţiei dificile în care se realizează, în această perioadă, achiziţiile specifice tratamentului suferinzilor de coronavirus. Astfel de aparatură se cere în toată lumea îngenuncheată de boala momentului, ceea ce face ca timpul de aşteptare până la onorarea comenzilor - în cazul fericit în care sunt onorate - să se prelungească foarte mult, raportat la urgenţele beneficiarilor. Cu toate acestea, Asociaţia s-a înscris pe o listă de aşteptare şi, cu noroc, speră să concretizeze şi această acţiune în folosul câmpulungenilor şi al muscelenilor.

 

Cele patru ventilatoare germane Draeger au fost donate de A.S.C.M. Spitalului Municipal

Acţiunea rapidă şi extrem de benefică Spitalului Câmpulung, întreprinsă de A.S.C.M., care a cumpărat patru ventilatoare medicale profesionale, a fost primită cu un val de aprecieri din partea comunităţii locale şi dată ca exemplu de mobilizare şi implicare, în spaţiul public, într-o perioadă dramatică pentru Câmpulung, România şi lumea întreagă. Luni, 30 martie, au sosit la Câmpulung cele patru aparate cumpărate de Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”. Iar marţi, 31 martie, preşedintele A.S.C.M., Ionuţ Neacşu, a predat aparatura achiziţionată de la compania germană Draeger beneficiarului, care nu se aştepta la un asemenea sprijin derulat într-un timp foarte scurt. Aparatele donate - Draeger, Fabius, Draeger, Julian Plus şi două bucăţi Draeger, Oxylog 2000 - sunt complexe, două având şi rolul de monitorizare a funcţiilor vitale. Aparatele donate de A.S.C.M. completează modesta dotare a unităţii sanitare câmpulungene formată din doar două aparate de ventilaţie mecanică, pe care Spitalul le ţinea pentru urgenţe la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Secţie care, în prezent, are şase dispozitive indispensabile pacienţilor în stare gravă.

De ce sunt atât de importante aceste aparate de ventilaţie mecanică? Pentru că ele susţin funcţionarea plămânilor. Potrivit specialiştilor, coronavirusul începe să atace plămânii de la extremităţi, de aceea efectele nu erau detectate, iniţial, la RMN. La bolnavii grav, ai căror plămâni sunt afectaţi de COVID-19, se impune susţinerea artificială a vieţii, prin intubare şi conectare la ventilatoare.          

Asociaţia face în continuare demersuri prin care să sprijine Spitalul Municipal cu aparatură de ventilaţie mecanică, dar şi cu echipament medical de protecţie, atât de necesare în această perioadă, ţinând cont că deserveşte toată zona Muscel. „Este iniţiativa unui grup de oameni de bine, care au în gând să facă lucruri bune în Câmpulung şi Muscel. Este vorba despre acţiunea „De la oameni pentru oameni”, prin care Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a cumpărat din Germania patru ventilatoare profesionale medicale şi le-a donat marţi, 31 martie, Spitalului Municipal din Câmpulung, ventilatoare despre care ştim cu toţii că sunt vitale în cazul celor care necesită intubare. Sunt echipamente medicale profesionale, marca Draeger, două dintre ele sunt ventilatoare mobile, iar celelalte două, nişte aparate mai complexe, care au rol de ventilaţie şi monitorizare a funcţiilor vitale. Stă scris undeva că binele, dacă-l faci, să-l faci şi să-l ţii în inima ta, să nu-l reclami. Însă, de data acesta, faptul că facem publică această acţiune este un îndemn la exemplu. Aşadar, haideţi să facem fiecare cât putem, fiecare după puterea lui, însă, haideţi să facem ceva! E o vorbă de la grecii antici, pe care au spus-o şi Benjamin Franklin, şi Regina Maria: „Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută singuri”.”, ne-a declarat Ioan Neacşu, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”.

 

700 de măşti au ajuns la Poliţie, Spitalul Municipal şi Ambulanţa Câmpulung

În continuarea acestei acţiuni, managerul Romturingia, Stelian Ion, care este membru al conducerii A.S.C.M., a cumpărat 700 de măşti medicale, pe care le-a donat Asociaţiei, care, la rândul său, le-a distribuit astfel: 300 la Poliţia Municipală, 200 la Spitalul Câmpulung şi 200 la Ambulanţă. Pe 1 aprilie, preşedintele Asociaţiei a asigurat predarea lor instituţiilor beneficiare. S-a reuşit achiziţionarea a doar 700 de măşti, pentru că nu se mai găsesc pe piaţă, oricât de scumpe ar fi. Speranţe de suplimentare a cantităţii donate există, întrucât se aşteaptă un import consistent de măşti şi alte echipamente de protecţie.   

După aceste prime acţiuni, pe care A.S.C.M. le va derula cât durează nevoia de echipamente de protecţie şi aparatură necesară tratării pacienţilor infectaţi cu coronavirus, şi alţi membri ai Asociaţiei s-au alăturat demersului umanitar, donând bani şi dând dovadă de solidaritate, pentru care atât A.S.C.M., cât şi comunitatea ajutată prin efortul lor le sunt recunoscătoare.

A.S.C.M. are ca preocupare primordială donarea de aparatură de ventilaţie mecanică, sonde de intubaţie, măşti de oxigen, etc., în funcţie de ce mai găseşte pe piaţă. Între acţiunile propuse a le concretiza cât mai curând se află achiziţia unui echipament de identificare şi confirmare COVID-19, producător BIONEER - Coreea de Sud, pentru procurarea căruia în această perioadă complicată, cu cerere extrem de ridicată, Asociaţia a fost înscrisă pe o listă de aşteptare. Un obiectiv care, dacă s-ar realiza, ar ajuta enorm instituţia de sănătate câmpulungeană să-i depisteze pe purtătorii virusului.

Mar 30, 2020

Şase elevi de la „Dinicu”, care nu au putut pleca acasă, în Republica Moldova, ajutaţi şi de A.S.C.M.

Şase elevi de la „Dinicu Golescu”, care sunt nevoiţi ca, pe perioada cât cursurile şcolare sunt suspendate, să stea în internatul liceului, sunt ajutaţi de Primărie şi mai mulţi oameni de bine, cu mâncare şi produse de îngrijire personală.

Este vorba de patru băieţi şi două fete, care nu au apucat să plece în Republica Moldova, unde au familiile, şi stau în internatul colegiului pe toată durata stării de urgenţă. Pentru că şi cantina este închisă, directorul Petre Parghel a lansat un apel către cei care ar putea să-i ajute pe copii pe perioada cât trebuie să stea în izolare. Au răspuns Primăria, dar şi mai multe firme şi persoane, care s-au angajat că-i ajută cu cel puţin o masă caldă pe zi. Inclusiv Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” le-a cumpărat produse de igienă şi curăţenie de aproape 500 de lei.

Mar 30, 2020

Au sosit din Germania cele patru ventilatoare medicale, cumpărate de A.S.C.M. pentru Spitalul Municipal

Luni, 30 martie, au sosit cele patru ventilatoare medicale profesionale, cumpărate de Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” pentru Spitalul Municipal, urmând ca mâine, la ora 10.00, să se facă predarea lor.

Principala unitate medicală a zonei noastre, de care depind peste 100.000 de locuitori, este ajutată, în această perioadă dramatică, pe care o traversează ţara noastră, prin achiziţionarea celor patru ventilatoare medicale profesionale Draeger, Fabius, Draeger, Julian Plus şi două Draeger, Oxylog 2000, dar acţiunea A.S.C.M. de ajutorare a Spitalului Municipal continuă şi cu dotarea cu alte aparate de ventilaţie mecanică, sonde de intubaţie, măşti de oxigen, în funcţie de ce se mai găseşte pe piaţă. Echipamentele profesionale Draeger s-au găsit după îndelungi căutări şi, chiar dacă sunt second hand, sunt în perfectă stare de funcţionare, cu trei luni perioadă de garanţie. Aparatele cumpărate din Germania de A.S.C.M. completează necesarul Spitalului, care deţine două aparate de ventilaţie mecanică, pe care le păstrează pentru situaţii de urgenţă. În continuare, A.S.C.M. face eforturi de a sprijini Spitalul cu o parte dintre echipamentele care îi lipsesc.

Recomandarile transmise de ASCM Primăriei Câmpulung pentru modificarea proiectului de reabilitare a Bulevardului Pardon

Nov 30, 2019

Membrii ASCM la Ziua Naţională

Membrii ASCM la Ziua NaţionalăDe Ziua Naţională a României, Asociaţia Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul a ales să fie prezentă la evenimentul organizat de Garnizoana Câmpulung şi administraţia locală cu această ocazie. Mai mulţi membrii ai ASCM au participat la slujba religioasă de la Monumentul Eroilor, din Piaţa Jurământului, iar la sfârşitul evenimentului au depus o coroană de flori.

Dec 17, 2019

Cu ajutorul părintelui Ciprian Dragomir, ASCM a împărţit pachete familiilor nevoiaşe

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” continuă tradiţia, şi este alături de cei nevoiaşi. Cu osteneala şi ajutorul părintelui Ciprian Dragomir, parohul Bisericii „Fundeni”, ASCM a împărţit zeci de pachete cu alimente, dulciuri şi produse de uz casnic celor năpăstuiţi.

Şi anul acesta, acţiunea umanitară a Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a fost sprijinită de Ionuţ Îngustu cu suma de 5.000 de lei. Banii au fost chibzuiţi de preot, care a pregătit şi împărţit pachetele. Înainte de Sărbători, beneficiarii ajutoarelor au fost zeci de familii din Câmpulung, cu precădere cu mulţi copii, dar preotul a ajuns şi la persoane în vârstă, fără ajutor.

Fiecare pachet a fost în valoare de 100 de lei, şi a conţinut produse alimentare, dulciuri, sucuri şi fructe.

Oct 21, 2019

Dialogul A.S.C.M. cu primarul Liviu Ţâroiu

În urma dialogului purtat de primarul Liviu Ţâroiu cu membrii A.S.C.M. participanţi, la Primărie, în data de 22 octombrie 2019, vă transmitem rezumatul întâlnirii în timpul căreia colegii noştri au transmis mai multe propuneri legate de principalele proiecte ale municipalităţii, dar şi recomandări privind alte domenii, de care şeful Executivului s-a angajat să ţină cont.             

Sep 01, 2019

Răspuns la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne

Răspuns la solicitarea ASCM despre posibilitatea transferului clădirii Centrului de Instruire din Câmpulung în patrimoniul municipalității

Aug 01, 2019

Solicitare Ministerul Afacerilor Interne

Solicitare despre posibilitatea transferului clădirii Centrului de Instruire din Câmpulung în patrimoniul municipalității.

Jun 15, 2019

Solicitare ASCM către ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu

Situația deșeurilor de pe fosta platformă ARO

May 13, 2019

Solicitare ASCM către primarul Câmpulungului, Liviu Ţâroiu

Propunere ASCM: înfiinţare staţie de alimentare maşini electrice 

Jan 19, 2019

Asociaţia noastră a sărbătorit cei trei ani de existenţă, cu „Un prânz şi o după amiază în familia A.S.C.M.”, cu invitaţi dintre cei mai importanţi oameni ai judeţului

Conform obiceiului instituit încă de la înfiinţare, Asociaţia noastră a marcat cel de-al treilea an de existenţă printr-o întâlnire prietenească, derulată într-un cadru familial, relaxat, la Restaurantul „Ciobănaşul”. Am avut şi în acest an, în ziua aniversării, 20 ianuarie 2019, invitate la „Un prânz şi o după amiază în familia A.S.C.M.” distinse personalităţi din.....

Jan 19, 2019

Activitatea A.S.C.M. în anul 2018  

Cu speranţa că „Împreună renaştem Câmpulungul şi Muscelul”, expresie care a devenit un crez al Asociaţiei noastre, portofoliul de realizări al Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a fost completat, în anul 2018, cu activităţi importante, în continuarea celor întreprinse începând cu anul.....

Jan 06, 2019

A.S.C.M., acţionară la Bursa de Fericire

Membrii Asociației „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” și-au îndreptat cotizațiile aferente anului 2018, în favoarea Fundaţiei „Dăruieşte Viaţă”. Pe data de 18 decembrie 2018, A.S.C.M. a efectuat plata a 10.000 de lei: cotizaţiile celor 91 de membri, plus o diferenţă de 900 de lei, care i se datorează colegului nostru, Laurenţiu Bădescu, acesta optând să contribuie cu mai mult. Astfel, Asociaţia noastră s-a alăturat donatorilor cu ajutorul cărora fundaţia amintită construieşte PRIMUL SPITAL DE ONCOLOGIE ŞI RADIOTERAPIE PEDIATRICĂ DIN ROMÂNIA.

Ca urmare a gestului nostru, ASCM a primit în data de 6 ianuarie, din partea președintelui onorific al Platformei de Strângere de fonduri a Asociației "Dăruieşte viaţă", Paula Herlo, un certificat de acţionar la Bursa de Fericire şi deţine 1000 de acţiuni.

Dec 26, 2018

Din banii primiţi de la ASCM, părintele Ciprian Dragomir a împărţit 30 pachete nevoiaşilor

Şi de sărbătorile care tocmai au trecut, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a fost alături de cei nevoiaşi. Cu ajutorul şi osteneala părintelui Ciprian Dragomir, de la parohia „Fundeni”, ASCM a împărţit 30 de pachete cu alimente şi dulciuri celor năpăstuiţi. Acţiunea umanitară a fost sprijinită de Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” cu suma de 3.000 de lei, iar preotul a fost cel care a cumpărat, pregătit şi împărţit pachetele.

De aceste sărbători, beneficiarii ajutoarelor au fost 30 de familii din Câmpulung, cu precădere cu mulţi copii, dar preotul a ajuns şi la persoane în vârstă, fără ajutor, din cartierele Vişoi, Rotunda şi Loturi.

Fiecare pachet a fost în valoare de 100 de lei, şi a conţinut zahăr, ulei, griş, lapte, bulion,cozonac, compot, paste făinoase, suc, alte lactate şi mezeluri.

Dec 13, 2018

Împreună să renaştem Câmpulungul şi Muscelul!

Asociaţia noastră luptă ca tinerii să rămână acasă, însă, în prezent, n-au niciun motiv să nu mai părăsească zona, nefiind nimic de făcut aici. Toţi agenţii economici suferă din pricina lipsei forţei de muncă, zona fiind afectată de exodul resursei umane. În vederea stopării îmbătrânirii tot mai accentuate a Muscelului, A.S.C.M. a identificat ca posibilă măsură de păstrare, în special, a tinerilor acasă dezvoltarea turismului. Ca să devenim, oficial, o zonă turistică, trebuie să ne facem cunoscuţi, proiect iniţiat de A.S.C.M., prin crearea şi administrarea unui site profesional, în mai multe limbi de circulaţie internaţională, de promovare turistică a Muscelului. Proiect pe care intenţionează să-l deruleze în comun cu toţi factorii care pot sprijini acest obiectiv.                       

  

Stă în puterea dumneavoastră să susţineţi printr-o sponsorizare constând în redirecţionarea unui procent pe care îl apreciaţi din cei 20% din IMPOZITUL PE PROFIT, ajutor destinat proiectelor sociale, culturale, educative, turistice, de mediu, dar şi de altă natură, menite să contribuie la renaşterea Câmpulungului şi a zonei Muscel. 

Dec 06, 2018

POTRIVIT UNUI RĂSPUNS PRIMIT DE ASOCIAŢIA „SALVAŢI CÂMPULUNGUL ŞI MUSCELUL”, TOFAN MAI ARE DE EVACUAT 64% DIN DEŞEURILE PERICULOASE, STOCATE LA ARO, ÎNTR-O HALĂ DEGRADATĂ

După Garda de Mediu Argeş, care a reacţionat ceva mai repede după primirea solicitării de informaţii din partea Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, de curând, şi-a transmis punctul de vedere şi conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş, referitor la situaţia din prezent a deşeurilor stocate într-o hală degradată, pe proprietatea companiei care a cumpărat ARO. Directoarea APM Argeş, Cristiana Surdu, confirmă cele transmise de colegul de la Gardă, directorul Alexandru Vâjan: datele primite de la patronul moldovean se opresc la 31 martie 2018. De atunci....

Nov 30, 2018

ASCM, prezentă la Mausoleul de la Mateiaş 

De Ziua Naţională a României şi cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a ales să fie prezentă în cel mai special loc pentru eroi şi anume la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş. Mai mulţi membri ai ASCM au participat, alături de autorităţile locale şi judeţene, la o slujbă de cinstire a martirilor care au dus faptele de armă dincolo de moarte, pentru reîntregirea ţării, fapt care, în acest an, de Centenar, nu a fost uitat de reprezentanţii ASCM, care, la sfârşitul evenimentului de la Mateiaş, au depus o coroană de flori la zidul ce desparte lumea de astăzi de eroii războiului care îşi duc odihna veşnică în osuarul Mausoleului. 

Nov 21, 2018

MAREA UNIRE, ÎN MINIATURĂ, LA CÂMPULUNG

 

​Şi dacă nu Câmpulungul, ce oraş din Argeş merita mai bine ca să găzduiască un eveniment cu adevărat special, dedicat Marii Uniri? Vorbim despre o expoziţie ce se vrea intrată în Cartea Recordurilor, organizată de Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, Despărțământul „Dr. Nicolae Căliman” Codlea şi cu o serie de parteneri, dar şi cu Primăria Municipiului Câmpulung şi a Muzeului Municipal.  

100 de figurine de lut, cărora li se alătură alte câteva puţin mai diferite... acesta este tabloul expoziţiei itinerante „Hora - Centenar 2018”, găzduită de Secţia de Istorie a Muzeului Municipal din Câmpulung. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc luni, pe 12 noiembrie, în incinta Muzeului Municipal, în prezenţa preşedintelui Despărţământului Codlea - ASTRA - Dragoş Mircea, alături de artistul braşovean, realizator al miniaturilor - Marius Diaconu, de viceprimarul municipiului Câmpulung, Mărgărin Blidaru, consilierul Andreea Nora Bădescu, Sergiu Cicu, reprezentant al Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, precum şi de o serie de copii de la şcolile din împrejurimi, care nu au trăit clipa, ci au trăit istoria. Cu toţii au admirat statuile, create cu minuţiozitate şi pasiune, fiecare dintre cele 100 de personaje din horă fiind diferit, cu trăsături speciale şi reprezentative fiecărui an de când s-a înfăptuit Marea Unire. 

„Avem istorici care jonglează cu istoria. Unul dintre ei spunea: Cum poate ţărănimea să hotărască Unirea, când ea nu are cunoştinţă? Norocul nostru a venit de la alt istoric, care a contrazis prima idee şi a spus: nici intelectualitatea fără ţărănime, nici ţărănimea fără intelectualitate nu ar fi putut crea actul Unirii de la 1918. Hora pe care o vedeţi acum este transmiterea unor mesaje către noua generaţie. Pe lângă cele 100 de personaje din horă, dorim să dăm dimensiunea mioritică a Marii Uniri. Dacă nu ar fi fost conştiinţa naţiunii transmisă de către oierii români, prin transhumanţă, nu aveam parte de unire. Cum să neglijezi ţărănimea română, care, totdeauna, a dus entitatea şi identitatea naţională spre posibilitatea de educare a fiilor lor?", aşa a descris Dragoş Mircea cele 100 de statui ale ţăranilor din Marea Unire. 

Bineînţeles că poveştile au fost multe şi interesante, iar magia evenimentului a fost mai mare pentru cei prezenţi, deoarece au putut admira fiecare statuie, în timp ce urechile lor auzeau poveştile pline de istorie. 

Pe lângă cei 100 de ţărani din horă, se pot admira şi 3 ciobani, reprezentând transhumanţa, dar şi trei ostaşi întorşi de pe front, piesa de bază a luptei pentru Unire, precum şi un copil, acesta din urmă reprezentând noua generaţie, pentru care mesajul trebuie să fie clar şi precis, dar, mai ales, să se cunoască importanţa acestui an, dar şi a celui în care s-a înfăptuit reîntregirea neamului. 

„Este o idee unică în lume ca execuţie şi ca mărime. Piesele sunt cu valoare unicat, după o influenţă a lucrărilor descoperite în perioada neolitică, în Sudul ţării.”, a spus artistul Marius Diaconu, realizatorul frumoaselor închipuiri ale românilor autentici. Acesta speră ca lucrarea să intre în Cartea Recordurilor, asta datorită unicităţii şi a mesajului transmis de fiecare piesă în parte, din cele peste 100, care întruchipează cel mai glorios moment al României. 

Expoziţia, organizată de ASTRA, Despărţământul „Dr. Nicolae Căliman”, împreună cu Primăria Municipiului Câmpulung şi cu sprijinul Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, Ceramus, Insigra, Romturingia, Ludovic Dorel Călcîi, Tes, Valdoris şi Sarmis, a fost prezentă mai întâi la Alba Iulia, apoi la Rupea, Hălchiu, Zărneşti, Codlea, Cristian, Braşov şi acum, la Câmpulung, urmând să ajungă şi la Sebeş, dar şi la Sibiu. 

SPECTACOL DE CENTENAR, LA CÂMPULUNG

Ca o continuare a proiectului inițiat de ASTRA, Despărţământul „Dr. Nicolae Căliman”, împreună cu Primăria Municipiului Câmpulung şi cu sprijinul Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, Ceramus, Insigra, Romturingia, Ludovic Dorel Călcîi, Tes, Valdoris şi Sarmis, după expoziţia „Hora - Centenar 2018”, prezentată la Secţia de Istorie a Muzeului Municipal Câmpulung, joi, 16 noiembrie, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu” a avut loc finalul proiectului. Acesta a fost marcat printr-un spectacol de cântece patriotice, interpretate de ansamblul „Plaiuri Muscelene” şi de copii veniţi de la alte instituţii. Pe rând, atât individual, cât şi pe grupuri, artiştii au urcat pe scenă şi au interpretat, care mai de care, cântece dedicate ţării noastre, istoriei şi eroilor. 

Oct 31, 2018

Solicitări ale ASCM şi la directorul executiv Cristiana Elena SURDU de la Agenţia de Mediu

.........Ce cantitate de deşeuri mai există în prezent la Câmpulung, în hala degradată, din care se evaporă şi se scurg în timpul precipitaţiilor reziduurile care au corodat recipientele?

Oct 28, 2018

Primarul s-a „dezumflat” în privinţa datei încheierii lucrării în Piaţa Primăriei

Vorbind despre şantierul de sub fereastra sa, Liviu Ţâroiu mărturisea că reparaţia Pieţei Primăriei este una dintre cele mai dorite lucrări de pe lista sa de obiective propuse pentru acest mandat. Din păcate pentru toată lumea, nu numai pentru primar, cea mai dorită lucrare a lui s-a poticnit prin „demisiile” pietrarilor aflaţi în conflict nu cu Primăria Câmpulung, nu cu câştigătorul licitaţiei, asocierea de familie Group Concif - Ratelen Construct, ci cu propriul patron, cooptat de constructorul muscelean ca să monteze pavajul. E de bătut în lemn ca să nu se repete incidentul de la sfârşitul săptămânii, când echipa de muncitori de la Bistriţa, care nu şi-au luat salariile din cauza propriul angajator, a refuzat să continue voluntariatul. Ce s-a întâmplat de s-a golit subit şantierul animat şi sâmbăta, şi duminica, am explicat în ediţia trecută şi a explicat încă o dată, la conferinţa de presă, de marţi, 18 septembrie 2018, şi Liviu Ţâroiu. Primăria Câmpulung a virat banii, o parte din bani, câştigătorului licitaţiei, acesta l-a plătit pe colaboratorul din Bistriţa, care a adus pietrarii, însă acesta din urmă nu şi-a plătit oamenii, care au împachetat şi au plecat. Aşadar, scurtcircuitul s-a produs nu în relaţia beneficiarului şi constructorului, cum s-a întâmplat în experienţa Primăriei cu Grup Corint, distrugătoarea parcurilor, ci în treburile interne ale unui prestator de servicii contractat de Group Concif, firma din Stoeneşti, care n-avea cu cine să facă lucrarea. Aşa că a adus oameni de unde a găsit. 
Liviu Ţâroiu a declarat public că n-a ştiut de existenţa „subcontractantului”
Marţi, conform spuselor primarului Liviu Ţâroiu, era aşteptată o nouă echipă de pietrari, nu se ştie pe unde găsiţi, la criza severă de forţă de muncă înregistrată la nivelul întregii ţări. Acesta ne spunea că, înainte de a se întâlni cu jurnaliştii, l-a chemat la el pe constructor. „Eu cu el am contract. Nici măcar n-a declarat un subcontractant.”, a fost surpriza „deconspirată” când oamenii subcontractantului, care, în termeni legali, ar fi un prestator de servicii, revoltaţi că nu şi-au încasat salariile, au părăsit şantierul.             
În ceea ce priveşte termenul lucrării, n-am mai remarcat la şeful Câmpulungului acelaşi optimism ca la debutul în forţă al răscolirii împrejurimilor celei mai importante instituţii. „Noi speram să se rezolve în graficele de lucrări convenite cu constructorul, chiar dacă termenul contractului este de un an întreg. Sper ca, de astăzi (marţi, 18 septembrie 2018), să vină noua echipă de lucru, de pietrari, pentru a continua lucrările. Aşa cum aţi văzut şi aţi şi scris, de vineri (n.r. 14 septembrie 2018), ne-am blocat pentru o discuţie între firma care a adus oamenii şi aceştia. Vreau să precizez că toţi banii solicitaţi de firma constructoare, pe bază de fişe de lucrări executate, i-au fost plătiţi şi nu suntem în nicio întârziere în ceea ce priveşte plata faţă de dânşii. Noi, Primăria, avem banii integral în cont, putem plăti oricând, dar numai în baza lucrărilor executate. N-au solicitat niciun avans, căci poate am fi dat şi un avans, dar, nesolicitând la începutul lucrărilor, acum este imposibil să mai ceară aşa ceva. Astăzi şi mâine (n.r. marţi şi miercuri), luăm din nou la mână graficele de lucru, împreună cu constructorul, să vedem cum reaşezăm lucrările, în aşa fel încât, până la sărbători, să finalizăm Piaţa Primăriei, măcar partea centrală, până la Muzeu, rămânând să continuăm restul la primăvară.”, sunt cele mai recente declaraţii ale primarului despre obiectivul nr.1 al primului său mandat. 
„Ce lucrare de artă vedeţi în a pune pietre pe jos?”
Exceptând incidentul din „bătătura” colaboratorului celui care a câştigat licitaţia, alte derapaje nu există, ne asigură primarul. El a avut un comentariu şi despre capacitatea executantului de a derula lucrarea din punct de vedere al intervenţiilor asupra unui monument istoric de clasa A. Şeful Executivului a recunoscut că n-a cerut, în caietul de sarcini, ca firma să fie acreditată pentru acest tip de lucrări, considerând că este suficient avizul pe care Primăria l-a obţinut de la Ministerul Culturii. De ce nu l-a cerut a explicat tot el: „Ce lucrare de artă vedeţi în a pune pietre pe jos? Aşa am făcut şi la „Kretzulescu”. L-am luat pe Corint, că era acreditat pe monumente istorice şi ce monumente istorice… trotuarul din faţa Primăriei?! Gardul Grădinii Publice este o batjocură… suntem în proces cu ei, dar tot trebuie să dărâmăm şi să luăm în piept lucrarea.”, a făcut o remarcă nu departe de adevăr, referitoare la experienţa în materie de restaurări istorice a constructorilor. Cazul Grup Corint, care degeaba a lucrat profesionist la Alba Iulia, dacă la Câmpulung doar a distrus. 
 

Oct 25, 2018

Adresă către Garda de Mediu

Vă rugăm să ne comunicaţi ce obligaţii impuse de instituţia pe care o conduceţi a avut de îndeplinit, în anul 2018, firma Global Eco Center, din Iaşi, deţinătoarea depozitului de deşeuri periculoase din incinta fostei platforme ARO, proprietatea companiei Landmark Management SRL Bucureşti. Precizaţi, vă rugăm, pe fiecare obligaţie în parte, dacă a fost îndeplinită sau nu şi stadiul îndeplinirii ei....

Oct 18, 2018

Solicitarea ASCM la Guvern a fost redirecţionată

From: comunicare@cultura.ro

Subject: redirecționare solicitare nr. 348

Date: 2 October 2018 at 16:45:13 EEST

To: argesdjc@gmail.com

Cc: SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI <drp@gov.ro>, salvaticampulungulsimuscelul@gmail.com

 

 

 

RĂSPUNS BCDS NR.  348/02.10.2018

 

 

 

 Către:   Domnul Cocea Cristian, Director - Direcția Județeană pentru Cultură Argeș

          

 

 

Spre ştiinţă (informare redirecționare): Domnului Ioan Neacșu - Președinte, Asociația „Salvați Câmpulungul și Muscelul”

Secretariatul General Guvernului, Direcția Relații Publice

 

 

Stimate domnule Director,

 

Vă redirecționăm, atașat, solicitarea transmisă Secretariatul General Guvernului, unde a fost înregistrată cu nr. 15C/349/01.10.2018, redirecționată  Ministerului Culturii și Identității Naționale și înregistrată de Biroul Comunicare și Dialog Social cu nr. 348/02.10.2018.

Vă adresăm rugămintea ca în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, să dispuneți analizarea și soluționarea aspectelor care intră în sfera dumneavoastră de competență.

 

Rugăm confirmarea primirii prezentului e-mail.

Sep 25, 2018

În atenţia prim-ministrului Viorica DĂNCILĂ, cu privire la Casa de Cultură "Tudor Muşatescu"

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, din municipiul Câmpulung, judeţul Argeş, constituită din 91 de reprezentanţi ai societăţii civile din majoritatea domeniilor de activitate la nivelul comunităţii locale şi nu numai, printre care se află personalităţi a căror activitate şi reputaţie profesională se bucură de recunoaştere la nivel naţional şi chiar internaţional, vi se adresează respectuos, cu o solicitare de informaţii în temeiul Legii nr.544/2001, privind Liberul acces la informaţiile de interes public.

Aug 27, 2018

Afaceristul Tofan plăteşte cu ani de puşcărie nu pentru riscurile la care i-a supus pe musceleni, ci pentru ce le-a făcut bucureştenilor, cu cianurile deşertate la Glina

Pe 9, respectiv 12 iulie 2018, au fost înregistrate la Curtea de Apel Piteşti apelurile formulate de Vasile Tofan şi firma sa, Global Eco Center, împotriva hotărârii Judecătoriei Câmpulung, prin care afaceristul a fost condamnat la cinci ani de puşcărie, iar SRL-ul, la o amendă penală de 600.000 de lei sau 6 miliarde de lei vechi. Fapta pentru care magistratul câmpulungean a aplicat sancţiunile contestate de inculpaţii veniţi de la Iaşi ca să facă afaceri cu deşeuri taman la Câmpulung, la o margine de oraş, ferită de ochii autorităţilor, constă, după cum v-am informat în mai multe ediţii ale ziarului, în „infracţiuni la alte legi speciale, art.98, alin.5, lit.b din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului”. Global Eco Center şi patronul său suportă rigorile legii pentru neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani. Însă moldoveanul plăteşte nu pentru riscurile la care i-a supus pe câmpulungeni şi muscelenii din vecinătăţi, atât prin activitatea desfăşurată haotic, cu o totală lipsă de discernământ, pe fosta platformă ARO, cât şi prin incendiul despre care nimeni nu poate spune cât de tare ne vor afecta sănătatea otrăvurile arse timp de peste nouă ore încontinuu. Ieşeanul venit cu afacerea dubioasă la Câmpulung a beneficiat de toată deschiderea conducerii municipiului, ca să se instaleze confortabil într-una dintre halele fostei uzine, pe care a umplut-o cu deşeuri, unele cu un grad de pericol atât de ridicat, încât, potrivit procurorilor care au cercetat cazul Glina, unde au ajuns cianurile lui Tofan, nu puteau fi stocate în niciun depozit din România. Iar pasionatul de substanţe toxice le-a stocat cu anii, până la degradarea recipientelor, din care au ajuns să se evapore ori să se scurgă în sol, spălate de apa ploilor prelinsă prin acoperişul spart. 

Tofan a încercat toate stratagemele pentru a lungi procesul de la Câmpulung. Aşa se comportă şi în cel de la Curtea de Argeş  
Aşadar, Tofan ripostează la Curtea de Apel Piteşti, pentru „îndulcirea” sentinţei pronunţate pe 5 iulie 2018 de Judecătoria Câmpulung, într-un dosar de o gravitate extremă a faptelor. Deloc surprinzător, ţinând cont de tertipurile la care a apelat inculpatul pentru a tărăgăna litigiul înregistrat la instanţa municipală pe 24 iunie 2016. A contestat la Tribunalul Argeş munca procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au întocmit rechizitoriul pe baza căruia a fost luată hotărârea de către magistratul câmpulungean. N-a reuşit decât o lungire a procesului de la Câmpulung, căci Tribunalul i-a respins manevra. A contribuit la durata de doi ani a dosarului aflat pe masa de lucru a instanţei locale - poate, cel mai important dosar de după Revoluţie soluţionat de Judecătoria Câmpulung -, necesitatea audierii şi reaudierii a aproape douăzeci de martori, unii dintre ei dând declaraţii şi în faza de întocmire a rechizitoriului. S-au produs, de asemenea, amânări din cauza neprezentării unora dintre aceştia, motiv pentru care instanţa a dispus să fie aduşi cu mandat de către Poliţie. Doi dintre ei au şi fost amendaţi cu câte 500 de lei pentru neprezentare la proces. Judecata s-a prelungit şi din cauza neprezentării de câteva ori a inculpatului Tofan, pentru care, în luna martie a acestui an, a fost nevoie de desemnarea unui apărător din oficiu, care să susţină cauza acestuia şi a firmei sale.
Tot în luna martie, moldoveanul şi SRL-ul său în insolvenţă, reprezentat de administratorul judiciar, au încercat o altă stratagemă de a amâna momentul pronunţării condamnării. S-au adresat Curţii de Apel Piteşti, cerând strămutarea dosarului penal aflat în analiza Judecătoriei Câmpulung, de un an şi jumătate. Pe 26 martie 2018, instanţa de la Piteşti a respins, „ca nefondată, cererea formulată de petiţionarii Tofan Vasile şi SC Global Eco Center SRL, privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectului dosarului penal nr.3436/205/2016, aflat pe rolul Judecătoriei Câmpulung.”, astfel a sunat verdictul definitiv al Curţii de Apel Piteşti, din această primăvară. 
Inculpatul Tofan a procedat astfel încurajat de o palidă victorie înregistrată la aceeaşi instanţă, cu o jumătate de an înainte, tot într-o cerere de strămutare. Mai precis, pe 25 octombrie 2017, Curtea de Apel Piteşti a fost de acord ca unul dintre dosarele înregistrate la Judecătoria Câmpulung să fie transferat la Judecătoria Curtea de Argeş, menţinând, însă, actele îndeplinite în faţa completului de judecată din municipiul nostru. 
Dosarul mutat la Curtea de Argeş fusese înregistrat la Judecătoria Câmpulung pe 12 iulie 2017 şi avea ca obiect „infracţiuni la alte legi speciale: neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase” (art. 63 al.1 lit.b din Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor). În tabăra inculpaţilor figurează aceiaşi Vasile Tofan şi firma sa, Global Eco Center, prin mandatar Răzvan Dogioiu, iar ca parte vătămată, Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului - Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş. Pe 26 octombrie 2017, cauza a fost scoasă de pe rolul instanţei câmpulungene şi înaintată Judecătoriei Curtea de Argeş, pentru soluţionare. 
La Curtea de Argeş, Tofan a încercat aceleaşi strategii de lungire a procesului ca la Câmpulung. În decembrie 2017, firma Global Eco Center a cerut amânarea, ca să-şi angajeze apărător, în ianuarie 2018, s-a produs a doua amânare din cauza neprezentării la proces din motive medicale, pentru ca, abia în martie 2018, să înceapă propriu-zis judecata. Pe 20 martie, magistratul de la Curtea de Argeş a respins, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţi, care, la fel ca la Câmpulung, unde au contestat rechizitoriul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, au contestat, de data aceasta, acuzaţiile procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş. Judecătoria Curtea de Argeş a constatat „legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.574/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş; legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală” şi a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Tofan Vasile şi SC Global Eco Center SRL.
Inculpaţii au fructificat dreptul de contestaţie şi s-au adresat Tribunalului Argeş, care din nou le-a respins contestaţiile. Încheierea definitivă din 2 mai 2018 a instanţei superioare a permis magistratului de la Curtea de Argeş să continue judecarea dosarului, din care s-au scurs două termene cu tot atâtea amânări. Următoarea înfăţişare la instanţă este programată pe 25 septembrie 2018.  
Hotărârea Judecătoriei Câmpulung sancţionează fapte de o gravitate extremă
Revenind la cazul soluţionat prin hotărârea Judecătoriei Câmpulung, aceasta sancţionează fapte consumate la începutul activităţii lui Tofan în municipiul nostru. Vă împrospătăm memoria cu anul în care acesta şi-a făcut simţită prezenţa în Câmpulung, 2010, în care a debutat în ochii opiniei publice cu un scandal de proporţii naţionale. Nici nu se instalase bine la Câmpulung şi începuse să care nenorociri la groapa de gunoi de la Glina! Şase ani mai târziu, procurorii au scos la iveală fapte de o gravitate incontestabilă. Pe 22 iunie 2016, într-un comunicat de presă, aceştia îşi prezintă, în rezumat, concluziile. 
„Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor TOFAN VASILE şi S.C. GLOBAL ECO CENTER S.R.L. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, prevăzută de art. 98 alin.5 lit. b) din O.U.G. nr. 195/2005, modificată şi completată, privind protecţia mediului. În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În cursul anului 2010, în calitate de administrator al S.C. Global Eco Center S.R.L., inculpatul Tofan Vasile nu a luat măsurile de eliminare totală a substanţelor periculoase şi preparatelor din şlamurile provenite de pe platforma L. (n.r. Landmark Management), care au devenit deşeuri, acestea fiind neîntemeiat declarate deşeuri stabilizate şi, astfel, transportate la depozitul de deşeuri Glina, în data de 17 septembrie 2010.
Astfel, inculpatul Tofan Vasile a dispus, condus şi coordonat activitatea de ecologizare a platformei industriale L. (fostă ARO) din Câmpulung Muscel, dar, prin încălcarea repetată a obligaţiilor legale, nu a luat măsurile de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase din şlamurile provenite din Secţia de Galvanizare, pe care le-a declarat neîntemeiat deşeuri stabilizate şi a dispus transportarea acestora la depozitul de deşeuri nepericuloase Glina, în data de 17 septembrie 2010, în condiţiile în care caracteristicile fizico-chimice ale deşeurilor depăşeau cu mult valorile limită ale criteriilor de levigabilitate (n.n. însuşirea de a putea fi separat prin antrenare, sub formă de suspensie, într-un lichid şi prin sedimentare succesivă) pentru toate categoriile de deşeuri acceptate la toate depozitele de deşeuri din România, indiferent de categoria acestora.
În aceste condiţii improprii atingerii obiectivelor stabilite prin întreg ansamblul legislativ privind protecţia mediului, caracterizate prin lipsa unei supravegheri continue şi eficiente a procedurilor de neutralizare/inertizare, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, lipsa unei evidenţe care să reflecte în mod real trasabilitatea şi inertizarea deşeurilor, neasigurarea unui spaţiu nepenetrabil de depozitare şi păstrarea în depozit a deşeurilor în lipsa unor criterii de partajare şi protecţie, S.C. Global Eco Center S.R.L. şi-a desfăşurat activitatea de colectare, pretinsă tratare, valorificare şi eliminare a deşeurilor sub directa conducere şi coordonare a administratorului acesteia, inculpatul Tofan Vasile, cu consecinţa obţinerii unor deşeuri care nu puteau să se înscrie în limitele condiţiilor de admitere în depozitele de deşeuri nepericuloase, prevăzute de Ordinul nr. 95 din 12 februarie 2005, privind stabilirea criteriilor de acceptare şi procedurilor preliminare de acceptare a deşeurilor la depozitare, şi lista naţională de deşeuri acceptate în fiecare clasă de depozit de deşeuri, emisă de Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor.
Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi S.C. W.R. S.R.L., deşeurile analizate fizico-chimic sunt deşeuri de tip nămol sau şlam, rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale.
Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase - şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la I.C.I.M. Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la I.C.I.M. Bucureşti.
În concluzie, deşeurile în cauză constituie deşeuri periculoase, caracterizate de proprietatea de pericol H 14 - „Ecotoxic” - deşeuri care prezintă sau pot prezenta riscuri imediate ori întârziate pentru unul sau mai multe sectoare ale mediului înconjurător, acestea neputând face obiectul unei depozitări în vreunul dintre depozitele din ţară, în baza unicului act normativ ce reglementa această activitate - fapt care dovedeşte că pretinsele tehnologii de stabilizare, susţinute de Tofan Vasile şi S.C. Global Eco Center S.R.L. ca fiind realizate, nu au existat ori, dacă s-au efectuat unele activităţi, acestea nu au fost apte să conducă la rezultatele prevăzute de lege.
Probele administrate relevă cauzele care au determinat prezenţa peste limitele admise la orice depozitare în România a substanţelor periculoase în deşeurile transportate spre eliminare la data de 17 septembrie 2010 de către S.C. Global Eco Center S.R.L., acestea fiind:  nerespectarea ori neefectuarea procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase, neaplicarea procedurilor legale de prelevare şi testare a probelor de deşeu, lipsa unei evidenţe care să reflecte în mod real trasabilitatea şi inertizarea deşeurilor, neasigurarea unui spaţiu nepenetrabil de depozitare şi păstrarea în depozit a deşeurilor în lipsa unor criterii de partajare şi protecţie.
În cauză a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra unui teren situat în intravilanul municipiului Iaşi, aparţinând inculpatei S.C. Global Eco Center S.R.L. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Câmpulung.”
Doi ani mai târziu, instanţa municipală se pronunţa condamnându-l pe Tofan la cinci ani de închisoare cu executare, iar firmei acestuia i-a aplicat o amendă penală de 600.000 de lei. Ca pedeapsă complementară, instanţa a hotărât suspendarea activităţii persoanei juridice Global Eco Center privind tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, pe o durată de trei ani. Tot pentru trei ani, prin hotărâre judecătorească, va fi închis punctul de lucru din Câmpulung, strada Traian, nr.223, „Câmpulung Industrial Park”. 
Instanţa a mai dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, în sensul de a fi înlăturate din punctul de lucru de pe fosta platformă ARO deşeurile periculoase depozitate. Alte dispoziţii ale Hotărârii nr.163/05.07.2018: „Menţine sechestrul asigurător asupra imobilului teren situat în intravilanul municipiului Iaşi, Şoseaua Nicolina, km 10, compus din suprafaţa de 1.800 metri pătraţi - teren cu destinaţia curţi-construcţii - şi cota indiviză de 80 mp cu destinaţia de cale de acces - suprafeţe dobândite în baza contractului nr.4651/28.11.2007, care aparţin inculpatei S.C. Global Eco Center S.R.L., dispus prin ordonanţa 501/P/2012 din 11 martie 2016 şi instituit prin procesul verbal de aplicare a sechestrului din data de 11 martie 2016.” Vasile Tofan a fost obligat la plata sumei de 21.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, iar firma sa, la 2.000 lei, tot cheltuieli judiciare avansate de stat. 
Apelurile formulate de Tofan şi Global Eco Center la Curtea de Apel Piteşti au ca prim termen data de 31 octombrie 2018. 

Aug 09, 2018

Deşeurile cu cianuri de la ARO, care au ajuns la Glina, nu puteau fi stocate la niciun depozit din România

Pe 5 iulie 2018, Judecătoria Câmpulung l-a condamnat pe afaceristul moldovean Vasile Tofan, alături de firma sa, Global Eco Center, pentru „infracţiuni la alte legi speciale”, art.98, alin.5, lit.b din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului. Operatorul din Iaşi şi patronul său plătesc pentru neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri. Moldoveanul a fost condamnat la cinci ani de puşcărie, iar firma sa, la o amendă penală de 600.000 de lei sau 6 miliarde de lei vechi. Ca pedeapsă complementară, instanţa a hotărât suspendarea activităţii persoanei juridice Global Eco Center, privind tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, pe o durată de trei ani. Tot pentru trei ani, prin hotărâre judecătorească, va fi închis punctul de lucru din Câmpulung, strada Traian, nr.223, „Câmpulung Industrial Park”. Instanţa a mai dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, în sensul de a fi înlăturate din punctul de lucru de pe fosta platformă ARO deşeurile periculoase depozitate. În această ediţie vă vom prezenta câteva fragmente din rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a lui Tofan şi a firmei Global Eco Center pentru faptele pentru care, de curând, s-au produs condamnările pronunţate de instanţa câmpulungeană. Relatarea se bazează pe informaţiile făcute publice de Asociaţia Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă, care „are ca obiectiv siguranţa şi protecţia mediului şi reprezintă interesele comunităţii locale din localităţile Glina şi Popeşti-Leordeni, afectate de factorii de mediu dăunători, proveniţi de la groapa de gunoi Glina, şi apără cetăţenii de abuzurile comise pe seama sănătăţii acestora.” Potrivit A.E.D.E., care citează concluziile procurorilor care au lucrat dosarul tranşat recent la Judecătoria Câmpulung, „deşeurile cu cianuri depozitate la groapa de gunoi Glina, fiind foarte periculoase, aveau un regim aparte şi nu puteau fi depozitate la niciun depozit din România.”

Moldoveanul a trimis la Glina alte deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la I.C.I.M. 
Potrivit unui comunicat de presă din vara anului 2017 al acestei organizaţii de protecţia mediului, din conţinutul căruia am extras câteva pasaje, „procurorii au descoperit, cu ceva timp în urmă, o adevărată bombă ecologică la Glina, după ce patronul unei firme ieşene a adus la groapa de gunoi de lângă Bucureşti reziduuri cu cianuri şi alte substanţe periculoase. O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii şocante despre activităţile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse substanţe extrem de periculoase. 
„Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase - şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la I.C.I.M. Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la I.C.I.M. Bucureşti.”, se arată într-un raport al procurorilor de la Parchetul General.
Cele două tone de deşeuri s-au dovedit a fi extrem de periculoase, spun procurorii, conţinând, printre altele, cianuri. „Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică, întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi S.C. W.R. S.R.L., deşeurile analizate fizico-chimic sunt deşeuri de tip nămol sau şlam, rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-au determinat pH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale.”, se arată în comunicatul procurorilor.
De altfel, firma acuzată că a depozitat la groapa de gunoi Glina deşeurile periculoase, cu potenţial letal, a fost trimisă în judecată, împreună cu cel care o administra, sub acuzaţia că a poluat mediul cu substanţe periculoase, pentru că nu s-a asigurat că deşeurile vor fi neutralizate. Practic, viaţa a sute de oameni a fost pusă în pericol, căci nu este exclus ca aceste substanţe să fi pătruns în pânza freatică. Probele ridicate atunci din aceste deşeuri au indicat substanţe periculoase pentru mediu. „Am văzut în tabel prezenţa cadmiului. De exemplu, este responsabil, la nivel mondial, pentru 7 la sută dintre afecţiunile renale cronice, este şi un element cu un timp biologic de înjumătăţire foarte ridicat. Adică, odată pătrunsă o cantitate de cadmiu în organism, jumătate din cantitate se elimină în 10-15 ani.”, spune prof. dr. Laurenţiu Trictor, de la Facultatea de Chimie. 
Atunci, specialiştii de la Garda de Mediu au precizat că au izolat aceste substanţe cu potenţial letal, însă nu se ştie de cât timp depozita această firmă deşeurile la Glina. În concluzie: e greu de estimat cât de grav a fost afectat mediul înconjurător.”
Deşeurile de la Câmpulung, caracterizate de proprietatea de pericol H14 „ECOTOXIC”, care prezintă riscuri pentru sănătate
În scurt timp, cei de la A.E.D.E. prezintă „noi detalii terifiante despre cianurile de la marginea Bucureştiului, depozitate la groapa de gunoi Glina”. „Procurorii susţin în rechizitoriu că deşeurile cu cianuri depozitate la groapa de gunoi Glina, fiind foarte periculoase, aveau un regim aparte şi nu puteau fi depozitate la niciun depozit din România. Aceştia mai susţin că deşeurile depozitate la groapa de gunoi Glina sunt caracterizate de proprietatea de pericol H14 „ECOTOXIC”, care prezintă RISCURI IMEDIATE SAU ÎNTÂRZIATE PENTRU UNUL SAU MAI MULTE SECTOARE DE MEDIU. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus trimiterea în judecată a firmei Global Eco Center, din Iaşi, şi a administratorului acesteia, Vasile Tofan, capul de acuzare fiind constituit de neluarea măsurilor de eliminare a deşeurilor, fapta incriminată fiind legată de scandalul deşeurilor cu cianuri depozitate la groapa de gunoi Glina. 
Global Eco Center Iaşi a ajuns la Câmpulung în urmă cu opt ani, în baza unei relaţii contractuale cu Landmark Management, firma care a cumpărat fosta platformă ARO. Practic, societatea din Iaşi, administrată de către Vasile Tofan, s-a ocupat atunci de eliminarea deşeurilor rămase la uzina de automobile. Numai că, potrivit anchetatorilor, în acel proces de ecologizare nu s-au respectat procedurile legale. „(…) Inculpatul Tofan Vasile a dispus, condus şi coordonat activitatea de ecologizare a platformei industriale din Câmpulung Muscel, dar, prin încălcarea repetată a obligaţiilor legale, nu a luat măsurile de eliminare totală a substanţelor periculoase din şlamurile provenite din secţia de galvanizare, pe care le-a declarat neîntemeiat deşeuri stabilizate şi a dispus transportarea acestora la depozitul de deşeuri nepericuloase Glina, în condiţiile în care caracteristicile fizico-chimice ale deşeurilor depăşeau cu mult valorile limită ale criteriilor de levigabilitate (n.n. însuşirea de a putea fi separat prin antrenare, sub formă de suspensie, într-un lichid şi prin sedimentare succesivă) pentru toate categoriile de deşeuri acceptate la toate depozitele de deşeuri din România, indiferent de categoria acestora.”, se precizează în rechizitoriul întocmit de către procurorii Înaltei Curţi. 
Se mai specifică faptul că prin aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase s-au obţinut nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase caracterizate de proprietatea de pericol H 14 - ,,Ecotoxic” - deşeuri care prezintă sau pot prezenta riscuri imediate ori întârziate pentru unul sau mai multe sectoare ale mediului înconjurător şi care nu puteau fi depozitate în ţara noastră, aşa cum specificau prevederile legale. 
Mai mult, Tofan este acuzat şi că ar fi încercat să evite prevederile legale în domeniu. Procurorii au descoperit că acesta nu a respectat procedurile de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, că a trimis la I.C.I.M. Bucureşti o probă prelevată din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina şi că amesteca deşeurile la locul de tratare şi depozitare. Pentru aceste fapte, Vasile Tofan şi Global Eco Center au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de săvârşire a infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, prevăzută de art. 98 alin. 5 lit. b) din O.U.G. nr. 195/2005, modificată şi completată, privind protecţia mediului.
(…) Potrivit graficului, Tofan trebuia să elimine trimestrial între 315 şi 470 de tone de deşeuri. Aceste cantităţi de deşeuri cu cianuri de la platforma ARO Câmpulung urmau să fie transportate la marginea Bucureştiului, la groapa de gunoi Glina, de către Global Eco Center, în înţelegere cu ECOREC, care o administrează. Nu se ştie exact, până în prezent, ce cantitate de deşeuri cu cianuri a fost transportată lângă Bucureşti, dar sunt evidenţiate exact ieşirile de deşeuri periculoase de la platforma ARO Câmpulung. Întâmplător, unul dintre transporturi a fost filmat de către un cetăţean şi, în acest fel, a fost descoperită întreaga reţea formată din Global Eco Center - Ecorec, administratorul gropii de gunoi Glina, şi funcţionari ai Gărzii de Mediu. 
Deşeurile ecotoxice periculoase H 14 au fost amestecate cu mii de tone de deşeuri menajere, provenite de la populaţie, contaminând tot corpul de deşeuri de la groapa de gunoi Glina, apele de suprafaţă şi pânza freatică, prezentând riscuri imediate sau întârziate pentru sănătatea populaţiei, aşa cum spun procurorii în rechizitoriu. Groapa de gunoi Glina este autorizată să primească doar deşeuri menajere şi provenite din construcţii şi nu avea dreptul să primească aceste deşeuri cu cianuri având potenţial ecotoxic H14. Ca urmare, acest amestec a transformat deşeurile menajere în deşeuri ecotoxice periculoase, care nu întruneau condiţiile de a fi depozitate la niciun depozit de deşeuri din România şi, în consecinţă, nici la groapa de gunoi Glina. Groapa de gunoi Glina nu deţine Acord de Mediu pentru deşeuri toxice şi cianuri, nu deţine Autorizaţie de Gospodărire a Apelor pentru deşeuri cu cianuri în amestec cu deşeuri menajere, A.N.R.S.C. nu a acordat licenţă pentru deşeuri ecotoxice, iar Direcţia de Sănătate Publică nu a dat aviz pentru un depozit de deşeuri menajere în amestec cu cianuri.
Pentru această infracţiune de mediu produsă la groapa de gunoi Glina, care a pus şi continuă să pună în pericol sănătatea publică, funcţionarii publici, care aveau responsabilitatea conform funcţiilor deţinute, în acest caz grav de poluare, au acţionat în următorul mod: pentru Global Eco Center, Agenţia de Mediu Câmpulung, la solicitarea Gărzii de Mediu, a dispus anularea Autorizaţiei de Mediu pentru această firmă, iar patronul acesteia a fost trimis în judecată. Pentru Ecorec, administratorul gropii de gunoi Glina, a fost dispusă suspendarea activităţii, dar pe tema expirării valabilităţii Autorizaţiei Integrate de Mediu, însă nu a fost dispusă niciodată anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu, ca în cazul societăţii din Câmpulung, pentru depozitarea deşeurilor periculoase, ecotoxice, cu cianuri. În acest fel, groapa de gunoi Glina, contestând procesul verbal al Gărzii de Mediu, îşi continuă activitatea nestingherită sub nasul autorităţilor, iar poluarea continuă să îşi facă efectele. Măsura corectă pe care autorităţile de mediu trebuiau să o aplice presupunea sancţionarea prin anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu pentru depozitarea deşeurilor în amestec cu cianuri la groapa de gunoi Glina.” 
(Sursa informaţiilor: aede.ro, Asociaţia Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă)

Jul 11, 2018

Doar 72 de tone de deşeuri au fost scoase de pe fosta platformă ARO în acest an

În depozit ar mai exista, potrivit comunicării directorului Gărzii de Mediu, Alexandru Vâjan, 1.656,28 tone deşeuri periculoase şi nepericuloase  

În decursul corespondenţei sale cu instituţiile statului, cu Ministerul Mediului, în special, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a intrat în posesia unor informaţii noi despre ceea ce se mai întâmplă pe fosta platformă ARO, unde cantităţile evacuate din depozitul de otrăvuri, lăsat de izbelişte, sunt departe de a oferi comunităţii câmpulungene certitudinea că vom scăpa de deşeuri până la sfârşitul anului. La începutul lunii iunie, A.S.C.M. s-a adresat din nou ministrului Graţiela Gavrilescu cu o solicitare de informaţii despre stocurile scoase de pe amplasament în prima jumătate a acestui an, despre controalele întreprinse de autorităţile de mediu în acelaşi interval, măsurile şi sancţiunile dispuse şi verificările privind calitatea aerului, solului şi a apei. 
Dintr-o sursă oficială - răspunsurile comunicate mai multor parlamentari de Argeş, care s-au adresat ministerului în acelaşi scop -, aflăm că instituţia a fost informată de firma din Iaşi, Global Eco Center, deţinătoarea depozitului de deşeuri periculoase şi nepericuloase că, la 31 decembrie 2017, în depozit mai erau 1.728,06 tone de deşeuri. Cantitate în privinţa căreia există o puternică îndoială că este conformă realităţii, delegaţi ai Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” fiind acceptaţi să viziteze amplasamentul, pe care au apreciat că stocurile depăşeau de câteva zeci de ori raportările de la acel moment, de 2.300 de tone.
Gravitatea situaţiei este confirmată de toate rapoartele ISU Argeş, care punctează în mod repetat riscul de explozie şi/sau incendiu, din cauza manierei haotice de depozitate a deşeurilor, care fie se preling în neştire, antrenate de apa scursă prin tavan, fie se evaporă, din cauza recipientelor neacoperite ori distruse de conţinutul nociv.  
Solicitarea Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, transmisă ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, a fost expediată, pentru răspuns, celor două instituţii de profil din teritoriu, Agenţia de Protecţia Mediului Argeş şi Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Argeş. Cele două informări ale instituţiilor argeşene preiau în conţinutul lor cantitatea de deşeuri destul de redusă pe care Tofan a reuşit s-o evacueze în primele trei luni ale anului, de nici 72 de tone, expediate pentru eliminare/valorificare între ianuarie - martie 2018. Atât punctul de vedere al Agenţiei de Mediu, cât şi cel al Gărzii de Mediu menţionează cele 71,88 de tone de care a fost „scăpată” proprietatea companiei Landmark Management, unde s-ar mai afla, potrivit directorilor celor două structuri de mediu, sub 1.700 de tone de deşeuri.       
APM Argeş, parte civilă pentru preţul serviciilor destinate evacuării şi eliminării deşeurilor rămase la ARO 
Răspunsul directorului executiv al APM Argeş, Cristiana Elena Surdu, se axează, în mare, pe litigiile în care este implicată firma Global Eco Center pentru activitatea desfăşurată la Câmpulung, pe amplasamentul fostei platforme ARO, dar şi pe calitatea mediului, în privinţa căreia suntem asiguraţi de responsabilii în domeniu că n-avem de ce să ne îngrijorăm. Tot aşa cum ne asigurau şi în timpul violentului incendiu din 2 octombrie 2013, despre care nu vom afla, probabil, niciodată cât de grav a fost pentru sănătatea câmpulungenilor şi muscelenilor, care au inhalat resturile otrăvurilor arse. Revenind la acţiunile în instanţă ale Agenţiei de Mediu cu Tofan şi firma acestuia, prima victorie menţionată în răspunsul transmis A.S.C.M. este cea privind documentul care îi dădea dreptul moldoveanului să funcţioneze la Câmpulung.       
„Prin Sentinţa civilă nr.654/08.06.2015, pronunţată în Dosarul Tribunalului Argeş nr.3042/109/2014, a fost respinsă acţiunea în anulare, promovată de reclamanta societatea Global Eco Center împotriva Dispoziţiei APM Argeş nr.1 din 24 aprilie 2014 privind anularea autorizaţiei de mediu deţinute de această societate. Sentinţa civilă nr.654/08.06.2015 a rămas definitivă prin nerecurare.”
Altă dispută între Agenţie şi Global Eco Center, tranşată de magistraţi. „Faţă de societatea inculpată Global Eco Center, APM Argeş s-a constituit parte civilă în Dosarul penal al Judecătoriei Curtea de Argeş nr.3125/205/2017. Cuantumul pagubei pentru repararea căreia APM Argeş s-a constituit parte civilă este exprimat prin preţul serviciilor destinate evacuării şi eliminării, în condiţiile legii, a cantităţilor de deşeuri periculoase şi nepericuloase neevacuate de la Punctul de lucru al societăţii inculpate, localizat pe amplasamentul fostei platforme ARO Câmpulung.  
La baza acestui dosar au stat plângerile Comisariatului Judeţean Argeş al Gărzii Naţionale de Mediu pentru tragerea la răspundere penală a societăţii Global Eco Center SRL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neluare sau nerespectare a măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, pedepsită de art.63, alin.1, lit.b din Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor. 
Judecătorul de cameră preliminară a dispus măsura începerii judecăţii cauzei, următorul termen de judecată în Dosarul penal al Judecătoriei Curtea de Argeş nr.3125/205/2017 fiind fixat pentru ziua de 25 septembrie 2018. Societatea inculpată şi reprezentantul său legal au contestat această măsură. Numai că Tribunalul Argeş, în Dosarul nr.3125/205/2017/a1, prin Încheierea nr.4/02.05.2018, a respins, definitiv, ca nefondate, contestaţiile acestora.” 
Mediul susţine că nu suntem afectaţi de deşeurile de la ARO
În ceea ce priveşte siguranţa mediului, în condiţiile depozitării reziduurilor toxice într-o hală prin care plouă şi prin care substanţele care au corodat recipientele se evaporă, APM Argeş manifestă aceeaşi atitudine liniştitoare pe care a avut-o în timpul incidentului de mediu de acum cinci ani. 
„Ulterior monitorizării poluanţilor atmosferici în municipiul Câmpulung şi a solului pe platforma ARO Câmpulung, ca urmare a incendiului din 02.10.2013, informaţii transmise prin adresa nr.4884/08.03.2016, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş a continuat urmărirea parametrilor calităţii celor doi factori de mediu. 
Astfel, pentru factorul sol, s-au efectuat determinări în lunile aprilie, mai, iunie, noiembrie 2016 şi mai, noiembrie 2017, fiind analizaţi indicatorii: nichel, cadmiu, cupru, crom, zinc, plumb şi hidrocarburi petroliere totale. Valorile obţinute se încadrează sub pragul de alertă pentru sol mai puţin sensibil, caracteristic zonei industriale, conform Ordinului Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului nr.756/1997.
Calitatea aerului atmosferic a fost urmărită prin staţia automată AG6, amplasată în incinta Staţiei de Tratare a Apei Câmpulung, staţie de tip Industrial I, care măsoară următorii parametri de calitate ai aerului: dioxid de sulf SO2, oxizi de azot NO2, monoxid de carbon CO şi pulberi în suspensie - fracţiunea PM10. Valorile acestora şi indicele general de calitate a aerului sunt transmise on-line, accesibile publicului, putând fi vizualizate pe site-ul calitateaer.ro. În urma monitorizării continue a acestor indicatori nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.”
Cele 71,88 de tone scoase din depozit din ianuarie până în martie erau: deşeuri de la îndepărtarea vopselelor şi lacurilor (0,86 tone); cenuşă de vatră, zgură şi praf de cenuşă (0,97 tone); nămoluri cu conţinut de fosfaţi (6,49 tone); nămoluri şi turte de filtrare cu conţinut de substanţe periculoase (10,27 tone); nămoluri metalice (de la mărunţire, honuire, lepuire) cu conţinut de ulei (33,66 tone); ambalaje de materiale plastice (1,34 tone), absorbanţi, materiale filtrante, îmbrăcăminte de protecţie contaminată cu substanţe periculoase (0,60 tone); deşeuri preamestecate conţinând cel puţin un deşeu periculos (0,90 tone); deşeuri de la deznisipatoare (16,79 tone), inclusiv ambalaje. 
În prima jumătate a acestui an, Garda de Mediu l-a vizitat o singură dată pe Tofan 
Între instituţiile judeţene informate de Global Eco Center despre gestiunea deşeurilor din curtea ARO se află şi Garda de Mediu, instituţie care a impus măsuri cu termene de respectat operatorului din Iaşi. Din informarea datată 12 aprilie 2018, înaintată Prefecturii Argeş şi celor instituţii de mediu reiese că „pe amplasamentul punctului de lucru din Câmpulung, în stoc există o cantitate totală de 1.656,28 tone deşeuri periculoase şi nepericuloase”, după evacuarea celor aproximativ 72 de tone la care ne-am referit mai înainte. 
Singura acţiune din acest an a Gărzii de Mediu pe platforma Landmark Management s-a consumat pe 18 ianuarie 2018 şi a urmărit verificarea modului în care Tofan a îndeplinit măsurile impuse în mai 2017, ca urmare a controlului de la acea dată. Mai exact, ca sarcină de îndeplinit permanent, începând cu 25 mai 2017: să fie asigurată prezenţa continuă a reprezentanţilor/ împuterniciţilor SC Global Eco Center SRL, în vederea expedierii deşeurilor depozitate, de către generatorii acestora. A doua măsură, care trebuia îndeplinită până la sfârşitul primăverii lui 2017: sigilarea căilor de acces în cele două spaţii în care sunt stocate deşeurile, pentru asigurarea securităţii spaţiului de depozitare şi evitarea accesului persoanelor neautorizate. 
„În urma controlului efectuat în data de 18 ianuarie 2018 de către reprezentanţii GNM - SCJ Argeş, s-a constatat că măsurile au fost realizate în termenele impuse.”, precizează în răspunsul către A.S.C.M. comisarul şef Alexandru Mihai Vâjan. La începutul acestui an, Tofan a mai primit două însărcinări, una cu titlu permanent, cealaltă, cu termen 15 februarie 2018. Unu: să asigure securitatea spaţiilor de depozitare a deşeurilor în vederea evitării accesului persoanelor neautorizate în aceste spaţii. Doi: refacerea împrejmuirii spaţiului de depozitare a deşeurilor prin repararea plaselor de sârmă şi acoperirea cu material izolant pentru protecţia împotriva intemperiilor a zonelor ce pot fi afectate de acestea (folie de plastic, prelată). Cu trei zile înainte să-i expire termenul până la care trebuia să se conformeze celei de-a doua cerinţe, patronul de la Global Eco Center a solicitat prelungirea perioadei, invocând starea de insolvenţă şi problemele financiare. Garda de Mediu i-a acceptat solicitarea şi i-a acordat un răgaz de o lună, până la 15 martie 2018. Dacă Tofan s-a pus sau nu la punct în acest interval, răspunsul Gărzii de Mediu nu precizează, deşi au trecut patru luni de atunci. 
„În decursul anului 2018, până în prezent, SC Global Eco Center SRL nu a mai fost sancţionată contravenţional. GNM - SCJ Argeş urmează să efectueze alte acţiuni de inspecţie şi control pe amplasamentul punctului de lucru din municipiul Câmpulung - fosta platformă ARO, în vederea urmăririi modului de evacuare a deşeurilor de pe amplasament de către SC Global Eco Center.”, se încheie răspunsul comisarului şef Alexandru Mihai Vâjan, şeful Serviciului Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu. 

Jul 09, 2018

Tofan, condamnat la cinci ani de închisoare

Unul dintre dosarele penale deschise „stăpânului” deşeurilor de la Câmpulung, Vasile Tofan, şi firmei sale ieşene, care şi-a dislocat afacerea la Câmpulung, s-a încheiat, în primă instanţă, cu o hotărâre de condamnare a inculpaţilor. Joi, 5 iulie 2018, consemnăm primul verdict sonor împotriva afaceristului moldovean, care, nestingherit de autorităţi, a desfăşurat într-o manieră halucinantă activitatea cu otrăvuri, într-un spaţiu ferit de ochii lumii, la margine de Câmpulung. La margine de judeţ, unde „întoarce trenul”, având planuri de expansiune pe fosta platformă ARO. Dacă nu i-ar fi fost „zgândărit” business-ul dubios cu relatări despre neregulile din imobilul proprietate a companiei Landmark Management, care au intensificat controalele responsabililor de la Mediu şi, totodată, sancţiunile. Într-una dintre perioadele de pregătire pentru o verificare a Gărzii de Mediu, în mod curios, gazda a păţit pocinogul cu incendiul din 2 octombrie 2013, care a zădărnicit vizita programată unsprezece zile mai târziu. După cinci ani, Tofan şi firma sa primesc condamnări la Judecătoria Câmpulung, pentru „infracţiuni la alte legi speciale, art.98, alin.5, lit.b din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului.” Global Eco Center şi patronul său, Vasile Tofan, plătesc pentru neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani. Moldoveanul a fost condamnat la cinci ani de puşcărie, iar firma sa, la o amendă penală de 600.000 de lei sau 6 miliarde de lei vechi. 
Global Eco Center, condamnată la 600.000 de lei amendă şi suspendarea activităţii vreme de trei ani. Punctul de lucru de la Câmpulung se va închide tot pentru trei ani  
Procesul prin care inculpaţii Vasile Tofan şi societatea în insolvenţă Global Eco Center, reprezentată de administratorul judiciar Gheorghe Homoranu, au fost judecaţi, practic, pentru stocarea prelungită a reziduurilor toxice pe fosta platformă industrială, în loc să le elimine, a fost înregistrat la instanţa municipală pe 24 iunie 2016 şi s-a încheiat după doi ani. A fost un proces de durată, fiind nevoie de audierea şi reaudierea aproape a douăzeci de martori, unii dintre ei dând declaraţii şi în faza de întocmire a rechizitoriului, de amânări din cauza neprezentării unora dintre aceştia, motiv pentru care instanţa a dispus să fie aduşi cu mandat de către Poliţie. Doi dintre ei au şi fost amendaţi cu câte 500 de lei pentru neprezentare la proces. De asemenea, acţiunea s-a prelungit şi din cauza neprezentării de câteva ori a inculpatului Tofan, pentru care, în luna martie a acestui an, a fost nevoie de desemnarea unui apărător din oficiu, care să susţină cauza acestuia şi a firmei sale. 
La sfârşitul săptămânii trecute, pe 5 iulie mai precis, s-a produs condamnarea inculpaţilor fără acord de recunoaştere. Pentru infracţiunea prevăzută de Legea protecţiei mediului, punctată în deschiderea acestui articol - neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri -, Vasile Tofan a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Pe durata executării pedepsei, inculpatului i se interzic, ca pedeapsă complementară, dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.
Şi firma lui Tofan este bună de plată, fiind condamnată la pedeapsa amenzii penale de 600.000 de lei. Vechiul Cod Penal, în baza căruia s-au produs condamnările despre care relatăm, stabileşte că „atunci când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amendă, minimul special al amenzii pentru persoana juridică este de 5.000 de lei, iar maximul special al amenzii este de 600.000 de lei.” Global Eco Center a primit maximul şi nu este singura sancţiune dispusă în cazul firmei de magistratul câmpulungean. Ca pedeapsă complementară, instanţa a hotărât suspendarea activităţii persoanei juridice Global Eco Center privind tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, pe o durată de trei ani. Tot pentru trei ani, prin hotărâre judecătorească, va fi închis punctul de lucru din Câmpulung, strada Traian, nr.223, „Câmpulung Industrial Park”. 
Instanţa a mai dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, în sensul de a fi înlăturate din punctul de lucru de pe fosta platformă ARO deşeurile periculoase depozitate. Alte dispoziţii ale Hotărârii nr.163/05.07.2018, recent pronunţate: „Menţine sechestrul asigurător asupra imobilului teren situat în intravilanul municipiului Iaşi, Şoseaua Nicolina, km 10, compus din suprafaţa de 1.800 metri pătraţi - teren cu destinaţia curţi-construcţii, identificat cu numărul cadastral 16273/4, înscris în Cartea Funciară 129520/UAT Iaşi - şi cota indiviză de 80 mp cu destinaţia de cale de acces, identificat cu numărul cadastral 16273/6, înscris în Cartea Funciară 129595/UAT Iaşi - suprafeţe dobândite în baza contractului nr.4651/28.11.2007, care aparţin inculpatei S.C. Global Eco Center S.R.L., dispus prin Ordonanţa 501/P/2012 din 11 martie 2016 şi instituit prin procesul-verbal de aplicare a sechestrului din data de 11 martie 2016.”
În sarcina statului rămân cheltuielile cu avocatul din oficiu desemnat pentru apărarea inculpaţilor, în sumă de 720 lei. Vasile Tofan a fost obligat la plata sumei de 21.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, iar firma sa, la 2.000 lei, tot cheltuieli judiciare avansate de stat. Părţile au dreptul să formuleze apel la hotărârea din 5 iulie 2018 în termen de zece zile de la comunicarea minutei, cererea de apel urmând a fi depusă la Judecătoria Câmpulung. 

Jul 02, 2018

Răspuns referitor la gestionarea deşeurilor

Jun 21, 2018

Răspuns pentru ASCM cu privire la problema deşeurilor periculoase

Jun 10, 2018

În atenţia doamnei ministru al Mediului, Graţiela Leocadia GAVRILESCU , cu privire la problema deşeurilor de pe fosta platformă ARO

În temeiul Legii nr.544/2001, privind Liberul acces la informaţiile de interes public, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, din municipiul Câmpulung, judeţul Argeş, constituită din 91 de reprezentanţi ai societăţii civile din majoritatea domeniilor de activitate, oameni cu notorietate profesională la nivel naţional, chiar internaţional, vă solicită să o informaţi în legătură cu evoluţia acţiunilor de degajare de deşeuri a amplasamentului proprietate a companiei Landmark Management, cumpărătoarea fostei platforme ARO. Dintr-o sursă oficială - răspunsurile comunicate mai multor parlamentari de Argeş care vi s-au adresat în acelaşi scop -, aflăm că instituţia dumneavoastră a fost informată de firma din Iaşi, Global Eco Center, deţinătoarea depozitului de deşeuri periculoase şi nepericuloase că, la 31 decembrie 2017, în depozit mai erau 1.728,06 tone de deşeuri. Cantitate în privinţa căreia există o puternică îndoială că este conformă realităţii, delegaţi ai Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” fiind acceptaţi să viziteze amplasamentul, pe care au apreciat că stocurile depăşeau de câteva zeci de ori raportările de la acel moment, de 2.300 de tone....

May 21, 2020

ACSM se adresează Ministerului Culturii și Identității Naționale cu privire la Casa de Cultură "Tudor Muşatescu"

Prin adresa nr.116/12.04.2018, care a fost primită de instituţia pe care o conduceţi, după cum o arată semnătura care confirmă recepţionarea documentului transmis, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, din municipiul Câmpulung, judeţul Argeş, constituită din 91 de reprezentanţi ai societăţii civile din majoritatea domeniilor de activitate la nivelul comunităţii locale şi nu numai, v-a solicitat, în temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, informaţii despre intenţiile de a continua proiectul de reabilitare a Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” din municipiul Câmpulung. ...

Apr 21, 2018

Solicitare ASCM către Ministerul Transporturilor

Prin adresa nr.110/26.02.2018, care a fost primită de instituţia pe care o conduceţi, după cum o arată semnătura care confirmă recepţionarea documentului transmis, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, din municipiul Câmpulung, judeţul Argeş, constituită din 90 de reprezentanţi ai societăţii civile din majoritatea domeniilor de activitate la nivelul comunităţii locale şi nu numai, v-a solicitat, în temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, informaţii despre proiectele pe 2018, - dacă există -, privind reabilitarea tronsoanelor de drum naţional care străbat zona de Nord a judeţului Argeş....

May 12, 2018

ASCM l-a premiat pe Costin Oncescu, geniul Câmpulungului şi cel mai valoros olimpic al României în afara ţării!

Clipe încărcate de emoţie pentru elevii, profesorii şi invitaţii care au luat parte la festivitatea de închidere a Taberei de Pregătire a Lotului Naţional de Informatică, desfăşurată în perioada 3-10 mai, la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”. Dintre cei 16 elevi participanţi la lotul de seniori, pe locul I s-a clasat elevul care a reprezentat instituţia de învăţământ de la Câmpulung şi anume Costin Andrei Oncescu. Distincţiilor înmânate geniului Câmpulungului cu ocazia festivităţii de închidere a evenimentului cu ecouri naţionale li s-a adăugat premierea specială oficiată de Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, care a ţinut să-şi arate modesta recunoştinţă faţă de performanţele excepţionale ale lui Costin, de neegalat, probabil, în următorii 50 de ani, dacă nu mai mult. A.S.C.M., prin reprezentanta sa, doamna Florina Vuţei, i-a înmânat lui Costin Oncescu Diploma de Onoare, o plachetă din cristal şi un premiu în bani în valoare de 7.000 de lei. O recompensă simbolică pentru un copil cum altul nu se va mai naşte prea curând la Câmpulung şi de aceea A.S.C.M. a simţit nevoia să-şi exprime gratitudinea pentru onoarea făcută de acest tânăr de a-l avea printre noi, acasă, până în acest an...

May 02, 2018

Asociația ”Salvați Câmpulungul și Muscelul”, într-un demers comun cu Primăriile, pentru promovarea Muscelului

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, constituită din 91 de membri, reprezentanţi ai societăţii civile, din majoritatea domeniilor de activitate, mulţi dintre ei, cu notorietate naţională şi internaţională, doreşte să vă solicite sprijinul şi, totodată, implicarea într-un demers comun - A.S.C.M. plus administraţiile publice locale din Muscel -, menit să scoată zona noastră din starea de anonimat şi izolare nedreaptă în care se găseşte de decenii bune. Scopul colaborării pe care v-o propunem este, în esenţă, promovarea Muscelului, a cărui singură resursă - şi una uriaşă - este turismul. Turismul, care, pe plan mondial, reprezintă cea mai puternică ramură economică...

Apr 29, 2018

ASCM face apel la Ministerul Culturii și Identității Naționale cu privire la situația Casei de Cultură ”Tudor Mușatescu”

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, din municipiul Câmpulung, judeţul Argeş, constituită din 90 de membri, reprezentanţi ai societăţii civile, din majoritatea domeniilor de activitate, mulţi dintre ei, cu notorietate naţională şi internaţională, doreşte să vă sesizeze situaţia gravă în care se găseşte, în prezent, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice ale judeţului Argeş, nu numai ale Câmpulungului şi Muscelului. Municipiul Câmpulung are onoarea de a găzdui pe teritoriul său un splendid edificiu cultural, finalizat pe durata mandatului primarului Alexandru Muşatescu, tatăl colosului dramaturgiei româneşti, Tudor Muşatescu. În ciuda frumuseţii arhitecturale, a maiestuozităţii sale şi a istoriei localităţii noastre, legate, administrativ şi spiritual, de această clădire care poartă denumirea Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” - sau Palatul Culturii din Câmpulung, cum figurează în evidenţele Ministerului Culturii -, imobilul se găseşte într-un stadiu de degradare severă, situaţie de care instituţia pe care o conduceţi nu este străină...                    

Apr 26, 2018

Informare ședință AGA

Marţi, 24 aprilie 2018, la sediul A.S.C.M., Restaurantul „Belvedere”, a avut loc Adunarea Generală Ordinară a membrilor Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, având de dezbătut şi aprobat următoarele puncte pe ordinea de zi:

1.Raportul de activitate pe anul 2017;

2.Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2018;

3.Alegerea membrilor Consiliului Director. Din rândul celor prezenţi a existat solicitarea de a se vota, pentru anul 2018, precedentul Consiliu, propunere care a fost aprobată;

4.Diverse;

-Printre subiectele dezbătute, s-a punctat necesitatea menţinerii calităţii de intermediar al A.S.CM. între comunitatea locală şi instituţiile statului, în special cu Primăria Câmpulung, pentru susţinerea proiectelor de dezvoltare a zonei.

-S-a discutat şi s-a hotărât să urgentăm crearea unui site profesional, în mai multe limbi de circulaţie internaţională, prin care Muscelul istoric şi turistic să fie promovat în străinătate, cu ce are el mai atractiv - resursele naturale (cele create de natură), dar şi cele create de oameni, atracţiile istorice, religioase, case memoriale, obiceiuri locale în cinstea cărora ţineţi sărbători anuale, personalităţi ale comunei, din trecut şi din prezent, ş.a.m.d.

-Întrucât A.S.C.M. are trei ani fiscali de activitate, poate demara demersurile în vederea recunoaşterii ca asociaţie de utilitate publică.

Apr 05, 2018

Ministerul Transporturilor a răspuns adresei ASCM în legătură cu situația drumurilor naţionale DN 73, Piteşti - Câmpulung - Braşov, DN 73C, Câmpulung - Curtea de Argeş, DN 72A, Câmpulung - Târgovişte şi DN 73D, Câmpulung - Mioveni

Urmare a petiţiei noastre înaintată Ministerului Transporturilor şi redirecţionată Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, referitoare la situaţia drumurilor naţionale DN 73, Piteşti - Câmpulung - Braşov, DN 73C, Câmpulung - Curtea de Argeş, DN 72A, Câmpulung - Târgovişte şi DN 73D, Câmpulung - Mioveni, am primit și un răspuns...

Apr 03, 2018

Răspunsul Primăriei la solicitarea ASCM în legătură cu Parcul Poienița

Conform adresei înaintate de către Asociația noastră, în care i se cerea domnului primar al Municipiului Câmpulung, Liviu Ioan Țâroiu, a ne sprijini cu datele şi planurile existente în arhiva instituţiei privitoare la zona împădurită din Grui, de pe strada General Dragalina, cunoscută sub numele de „Parcul Poieniţa”, care prezintă un uriaş potenţial de a fi transformată într-un spaţiu de relaxare, un parc de joacă sau o facilitate pe placul publicului, care să se încadreze în această categorie, edilul ne-a transmis și răspunsul...

Apr 02, 2018

Revenit la Câmpulung, Mircea Diaconu vorbeşte despre problemele actuale

Europarlamentarul şi actorul Mircea Diaconu a revenit, săptămâna trecută, la Câmpulung, în turul său prin toată ţara şi, ca de fiecare dată, a ţinut să organizeze şi o întâlnire liberă cu mass-media şi cu cetăţenii. Printre problemele actuale ridicate şi la nivel naţional dezbătute de acesta, s-au aflat şi câteva probleme legate de Câmpulung, dezamăgitoare. 


  „Trăim vremuri interesante, ca să nu zic tulburi, şi la nivel european, şi la nivel naţional. Pentru mine, soluţiile nu pot veni decât de acasă.”, aşa a început anunţul în care Mircea Diaconu şi-a confirmat venirea în Muscel. Chiar dacă mulţi l-au criticat că a plecat din comuna Vlădeşti, locul său natal şi a uitat de problemele Muscelului, odată cu intrarea sa în politică, europarlamentarul Mircea Diaconu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Educaţie şi Cultură din Parlamentul European, este membru al Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, aici unde este ţinut la curent permanent cu problemele urbei şi vine în sprijinul rezolvării lor. 


  Pe lângă numeroasele întrebări legate de probleme la nivel naţional şi internaţional, la care Mircea Diaconu a răspuns fără ezitare, au fost puse şi câteva legate de zona Muscel. Un jurnalist prezent i-a sugerat că, poate, într-o zi, o să facă un film, iar acţiunea să se petreacă în perioada interbelică din Câmpulung, însă atunci totul ar trebui pregătit în studiourile de la Buftea sau pe calculator, deoarece faţadele din Câmpulung sunt distruse complet. 


  Întrebat ce părere are despre această temă, Mircea Diaconu a răspuns dezamăgit: „Am aceeaşi părere de multă vreme, de când au început să cadă aceste faţade şi să arate tot mai rău. Ştiu bine că orice urbe, orice comunitate, prin autonomia sa, poate să îşi facă propria legislaţie pentru rezolvarea acestor probleme. De multă vreme, am discutat asta cu administraţia locală. Oamenii pot fi şi sprijiniţi să le reabiliteze şi chiar obligaţi. Dacă vrem să promovăm acest oraş, trebuie să ne forţăm puţin să îl facem să arate cum trebuie. Acest lucru s-ar rezolva, dacă s-ar reface toate faţadele”.


  Tot acesta a mai menţionat că obiectivele culturale şi turistice sunt foarte importante pentru dezvoltarea oraşului, mai ales traseele culturale. „Fostul Hotel, care este primul care îţi apare cum vii în oraş, minunea aceea de hotel, poate să fie emblema oraşului. Este Piaţa Centrală. Când eu eram elev de liceu, acolo se făceau filme. Fel şi fel de activităţi. Acum este în paragină. Se poate face legislaţie locală obligatorie”, a mai spus acesta. 


ARO A FĂCUT ISTORIE... ŞI ISTORIE A RĂMAS
  O mare dezamăgire pentru Mircea Diaconu, dar şi pentru mulţi alţi cetăţeni care deţin un ARO, este aceea că tocmai în zona noastră, unde aceste maşini au făcut istorie şi au dus numele de Câmpulung în toată lumea, tocmai aici nu sunt protejate şi sprijinite prin lege. Da… ARO, numele care a răsunat în lumea întreagă, datorită abilităţilor excelente în off-road ale modelelor produse la Câmpulung Muscel, ar fi putut sta astăzi alături de Range Rover şi Mercedes-Benz ML-Class în comparativele făcute de publicaţiile auto.

 

  Dar nu a fost să fie, iar acum puţinii care mai au aceste maşini nu sunt sprijiniţi să le păstreze. „Am venit cu ARO. L-am lăsat la nişte băieţi, la Lereşti, să îl verifice. Aveau şi ei în curte un ARO din acela mai mare. Am zis, totuşi, parcă unul ca acesta mi-ar plăcea mai mult. Mi-aş dori… şi îmi spune cel de acolo: „Aveţi chef să plătiţi impozit pentru ăsta? La noi, aici - îmi spune omul din Lereşti -, impozitul anual pentru un ARO mare ajunge la 5.000 de lei. Ori… dacă te duci în alte zone, observi că sunt oraşe în ţară unde ARO este protejat, i s-a dat un regim special. La Snagov, spre exemplu, costa maxim 800 de lei. Deci, pe autonomie locală se poate face ceva bun. Dacă în zona asta, unde a fost ARO, unde este plin de aceste maşini, nu faci legislaţie specială, tolerantă pentru ARO… e culmea. Pentru că oamenii, decât să plătească aşa impozit, le ţin ca pe căruţe, merg în pădure cu ele până sunt prinşi ori le aruncă. Se distruge cu bună ştiinţă un potenţial turistic de imagine. De ce era ARO grozav? Pentru că era bun la toate. De ce să nu sprijinim oamenii care au aceste maşini? Câte vreme există autonomie locală şi, în alte locuri din ţară, ARO are regim special, noi de ce nu putem? Nu pot să înţeleg… de ce ne mai mirăm? Este crunt că nu ne dăm seama...”, a completat Mircea Diaconu. 


  Problema cea mai mare este că toate acestea se întâmplă tocmai la Câmpulung şi mai ales că există exemple în alte oraşe unde s-au putut schimba anumite legi. Însă ce să mai sperăm, dacă totul aici se întâmplă pe dos. Faptul că Mircea Diaconu vine la o perioadă în Muscel este, totuşi, un pas bun, faţă de alţii care au plecat şi au uitat să mai şi pronunţe numele de „Câmpulung”. Până la urmă, nu un europarlamentar trebuiue să ne schimbe legile aici, ci administraţia locală. 

Mar 29, 2018

ASCM lansează o provocare comunităţii câmpulungene şi autorităţilor locale

Ideea ASCM, de a da viaţă unui spaţiu verde părăsit, poziţionat la intrarea în cartierul Grui, desfăşurat pe o suprafaţă generoasă, a îmbrăcat forma unei adrese, depuse la Primăria Câmpulung, în vederea unei consultări pe marginea unui viitor proiect de amenajare a Parcului „Poieniţa”.  Proiect pe care ASCM îl aşteaptă de la cei cu viziune şi dorinţă de însufleţire a zonei ofertante din punct de vedere al posibilităţilor de recreare pentru toate vârstele.

Nr. 112/06.03.2018

Către Primăria Câmpulung,

Către Consiliul Local,

În atenţia domnului primar Liviu Ioan ŢÂROIU,

  Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, constituită din 90 de reprezentanţi ai societăţii civile din majoritatea domeniilor de activitate la nivelul comunităţii locale şi nu numai, vă transmite rugămintea de a-i pune la dispoziţie schiţele cadastrale, precum şi alte documente şi informaţii care să sprijine un proiect avut în vedere de Asociaţia noastră, având ca partener Municipiul Câmpulung. Pornind de la premisa că demersul nostru coincide cu dezideratul administraţiei publice locale de a oferi locuitorilor cât mai multe spaţii de recreare, suntem convinşi că vă vom avea alături pe parcursul derulării unei iniţiative care va da bine şi în portofoliul de realizări al Primăriei şi Consiliului Local Câmpulung.

  Pe moment, aflându-ne în etapa de documentare, vă transmitem solicitarea de a fi sprijiniţi cu datele şi planurile existente în arhiva instituţiei privitoare la zona împădurită din Grui, de pe strada General Dragalina, cunoscută sub numele de „Parcul Poieniţa”, care prezintă un uriaş potenţial de a fi transformată într-un spaţiu de relaxare, un parc de joacă sau o facilitate pe placul publicului, care să se încadreze în această categorie. Locuitorii Gruiului sunt legaţi afectiv de „Pinul din Poieniţa”, care parcă dăinuie dintotdeauna în această parte a cartierului - aşa l-au pomenit de când se ştiu -, ca un simbol al zonei, asemenea „Izvorului Poieniţa”, care poate fi cu adevărat „exploatat”, printr-o amenajare corespunzătoare şi punerea sa în valoare.

  Întrucât în rândul A.S.C.M. activează patru reputaţi specialişti în arhitectură, Petre Filatu, Florin Smărăndoiu, Alexandru Cotoanţă şi Nicolas Triboi, ne-am propus ca, sub coordonarea acestora, Asociaţia, în parteneriat cu Primăria Câmpulung, să organizeze un concurs de proiecte cu premii oferite de A.S.C.M., având ca temă „Amenajarea Parcului Poieniţa - ce v-aţi dori să funcţioneze la intrarea în cartier?” Ideea desemnată câştigătoare va face obiectul unui proiect comun al Primăriei şi A.S.C.M., pentru a cărui realizare să acceseze împreună fonduri europene sau alte surse atrase.          

  Amplasamentul ales, pe care suntem convinşi că dumneavoastră îl veţi încuviinţa, dat fiind aspectul insalubru din prezent, care nu face cinste cele mai tinere aşezări a municipiului şi nici administraţiei locale, se pretează excelent unei oaze de destindere pentru câmpulungenii care reclamă permanent insuficienţa investiţiilor Primăriei destinate celor mici. Dar nu numai lor, căci generoasa suprafaţă poate fi amenajată pentru activităţi recreative destinate tuturor vârstelor.

  Cu speranţa că v-am trezit curiozitatea şi, sperăm, şi interesul de a vă implica, informarea pe care v-o înaintăm se doreşte a fi şi o solicitare a acordului Primăriei şi Consiliului Local pentru a demara acest proiect, pe care am fi onoraţi să-l dezbatem împreună.

În speranţa unei colaborări constructive, care să schimbe imaginea din zona propusă,

Vă mulţumim şi aşteptăm un răspuns favorabil!

Cu stimă, Ioan NEACŞU,

Preşedinte al Consiliului Director

Mar 19, 2018

ASCM reia insistenţele la minister pentru reparaţia drumului spre Curtea de Argeş

La sfârşitul lunii februarie, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a reluat corespondenţa cu Ministerul Transporturilor, în speranţa de a afla veşti despre eventuale intenţii de reabilitări ale tronsoanelor de drum naţional de pe teritoriul zonei de Nord a judeţului şi, în special, despre artera Câmpulung - Curtea de Argeş, care nu mai poate fi cârpită cu plombări la nesfârşit.       

Nr. 110/26.02.2018       

Către Ministerul Transporturilor

În atenţia domnului ministru 

Lucian Şova

 

  Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, din municipiul Câmpulung, judeţul Argeş, constituită din 90 de reprezentanţi ai societăţii civile din majoritatea domeniilor de activitate la nivelul comunităţii locale şi nu numai, preocupaţi de îmbunătăţirea condiţiilor de infrastructură rutieră din zona de Nord a judeţului, readuce în atenţia instituţiei pe care o conduceţi starea inacceptabilă a drumurilor naţionale care străbat teritoriul Muscelului (municipiul Câmpulung şi 27 de localităţi rurale). 

  Asociaţia noastră a purtat cu predecesorii dumneavoastră o corespondenţă constructivă, având ca subiect patru artere de importanţă naţională: DN 73 Piteşti - Câmpulung - Braşov, DN 73C Câmpulung - Curtea de Argeş, Drumul Naţional 72 A, Câmpulung - Târgovişte, Drumul Naţional 73D, Câmpulung - Mioveni, corespondenţă pe care dorim s-o continuăm cu punctul de vedere al Ministerului Transporturilor referitor la planurile pe 2018 - dacă acestea există - în privinţa celor patru şosele naţionale.   

   În temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” vi se adresează cu rugămintea de a o informa în privinţa intenţiilor de a întreprinde lucrări de reabilitare în anul 2018, pe fiecare dintre cele patru tronsoane de DN din Nordul judeţului Argeş. Despre DN 73 Piteşti - Câmpulung - Braşov cunoaştem faptul că face parte dintr-un program multianual, însă vă solicităm să ne prezentaţi stadiul obiectivului în acest moment şi care sunt planurile pe 2018, ce finanţare este alocată continuării proiectului şi cât este estimat să se realizeze în acest an. Dacă nu greşim, în 2018 ar trebui ca operaţiunile de reabilitare să se încheie. 

Cea mai arzătoare dorinţă a muscelenilor şi nu numai, în domeniul infrastructurii rutiere, este de a vedea reparat DN 73C Câmpulung - Curtea de Argeş, probabil, cel mai distrus drum naţional din Argeş. Condiţia deosebit de serioasă şi gravă în care se găseşte o arteră cu circulaţie intensă, în special de persoane care îl parcurg zilnic de două ori, spre şi de la locul de muncă, este binecunoscută la nivelul Ministerului Transporturilor.

  Toamna trecută, am fost informaţi de instituţia în fruntea căreia vă aflaţi că programul anului 2017 a cuprins lucrări de întreţinere curentă (reparaţii asfaltice izolate, plombări de gropi pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi), iar în lunile septembrie-octombrie era planificat să se execute 6.000 de metri pătraţi de reparaţii pe îmbrăcămintea de ciment. Vă rugăm să ne comunicaţi dacă DN 73C Câmpulung - Curtea de Argeş figurează într-un proiect de reparaţie capitală în anul 2018 sau dacă intervenţiile se vor limita la ameliorări pe suprafeţe reduse, situaţie care nemulţumeşte profund opinia publică musceleană, care aşteaptă de ani buni să beneficieze de condiţii sigure de trafic pe ruta respectivă.

  Vă mai solicităm să completaţi răspunsul pe care îl aşteptăm în termenul prevăzut de lege cu eventualele intenţii de îmbunătăţire a stării celorlalte două drumuri naţionale, care contribuie la persistenţa stării de izolare în care se găseşte municipiul Câmpulung, văduvit de investiţii de natură industrială, dar şi de un turism pe măsura frumuseţii zonei, din cauza drumurilor groaznice: Drumul Naţional 72 A, Câmpulung - Târgovişte (degradat substanţial, dar numai până la ieşirea din judeţul Argeş şi intrarea în judeţul Dâmboviţa) şi Drumul Naţional 73D, Câmpulung - Mioveni (prin ruta Boteni - Hârtieşti - Vultureşti - Davideşti), un real pericol, pe anumite porţiuni, pentru viaţa celor care îl tranzitează.

În speranţa unui răspuns grabnic,

Vă mulţumim şi vă urăm succes în îndeplinirea misiunii propuse! 

Cu stimă, Ioan NEACŞU, 

Preşedinte al Consiliului Director 

Feb 05, 2018

Invitat la întrunirea Asociaţiei noastre „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, primarului Ţâroiu i-a fost prezentată activitatea de măsurare a calităţii aerului

Primarul Liviu Ţâroiu a onorat invitaţia transmisă de Consiliul Director al Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, de a fi prezent la întâlnirea de joi, 1 februarie 2018, desfăşurată în sala de Consiliu a Primăriei Câmpulung. Discuţia propusă a avut două teme punctuale pe agenda dialogului: bugetul local pentru anul în curs şi stadiul Grupului de Acţiune Locală „Câmpulung Muscel”. A treia formalitate a dezbaterii a constituit-o prezentarea activităţii de monitorizare a calităţii aerului, cu ajutorul staţiei de măsurare a nivelului de poluare, derulată din luna octombrie şi până în prezent, prezentare care i-a aparţinut preşedintelui acestei asociaţii, Ioan Neacşu. 
Bugetul local pe 2018: investiţia anului va fi reabilitarea Pieţei Primăriei 

  Primarul Liviu Ţâroiu a expus principalele direcţii de acţiune, pe care se axează, în acest an, programul de investiţii susţinut din bugetul local, cu accent pe proiectele de reabilitare a centrului municipiului. În primul rând, investiţiile de reabilitare a Pieţei Primăriei şi de amenajare urbanistică pe străzile Negru Vodă şi Republicii, între Bulevardul „Pardon” şi intersecţia străzilor Negru Vodă şi General Iosif Teodorescu, care figurează în bugetul acestui an cu sumele necesare execuţiei lucrărilor. Plus proiectul de reabilitare a străzilor Negru Vodă şi Republicii, de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea, până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu, pentru care Primăria şi-a propus să întocmească în acest an DALI - documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii. 

 

Grupul de Acţiune Locală „Câmpulung Muscel”: se aşteaptă Ghidurile Solicitantului 

  Primarul Liviu Ţâroiu a precizat că, în afară de constituirea GAL şi aprobarea Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL de către Ministerul Dezvoltării Regionale, alte noutăţi nu sunt, întrucât n-au apărut Ghidurile Solicitantului, necesare aplicării pentru proiectele finanţate în cadrul acestui program: 3,5 milioane de euro pentru administraţia publică locală şi 3,5 milioane de euro pentru ONG-uri şi agenţi economici.   

                     

Rezultatele înregistrate de staţia de măsurare a calităţii aerului

  Al treilea punct l-a constituit prezentarea activităţii de monitorizare a calităţii aerului, realizată cu ajutorul staţiei achiziţionate de Primăria Câmpulung, predate spre administrare A.S.C.M.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Ioan Neacşu, staţia se compune din trei module fabricate în Australia, reprezentând vârful în materie de calitate şi profesionalism, omologate, astfel încât, oriunde în lume ar măsura acest aparat, rezultatele sale sunt recunoscute, în domeniul justiţiei şi nu numai.

Primul modul, amplasat în partea de sus, măsoară monoxidul de carbon, cel de la jumătate măsoară dioxid de sulf şi cel de jos, monoxidul şi dioxidul de azot.

  Acestea sunt principalele gaze cu titlu de poluanţi în Uniunea Europeană, a căror monitorizare este impusă. Ele sunt conectate la o sondă, care este ţinută afară, chiar dacă aparatura este depozitată în interior. Ea preia probe, pe care le dirijează către fiecare aparat pentru care este setat să le măsoare, care face o analiză. Aparatura este setată să preleveze probe din sfert în sfert de oră şi, pe baza informaţiilor, se întocmeşte o statistică. 

  Activitatea de monitorizare a debutat înainte de Focul lui Sumedru, pe 24 octombrie 2017. Uniunea Europeană stabileşte un maxim de 10 miligrame pe metrul cub de monoxid de carbon. Pe 24 octombrie, la ora 12.15, până a doua zi, la prânz, la ora 11.45, a reieşit o medie de 4,65 miligrame pe metrul cub.

De Focul de Sumedru, din cauza unei probleme tehnice, monitorizarea s-a oprit. Prin comparaţie cu perioadele de analiză care au urmat, media este una foarte mare. S-au prelevat probe şi la o zi după Focul lui Sumedru, pe 26 octombrie 2017, când valorile au crescut vertiginos. Pe 26 octombrie, începând cu ora 18.45, media a fost de 6,2 miligrame pe metrul cub, ceea ce este foarte mult. 

  După acest moment, staţia, care a trecut prin câteva operaţiuni de updatare, a fost deplasată în diferite puncte ale municipiului. În prima zonă în care a fost lăsată, din 21 decembrie 2017, până pe 16 ianuarie 2018, media a fost de 0,79 miligrame pe metrul cub, la monoxidul de carbon, adică de 400% mai jos faţă de ce a fost înainte sau de 600% faţă de ce s-a întâmplat de Focul lui Sumedru. 

Concluzia: până se răspândească vestea că staţia a ajuns la Câmpulung, au reieşit alte valori. Altfel spus, după acest moment, este posibil ca o parte dintre agenţii economici să-şi fi revizuit practicile care alterau mediul, ştiind că există o activitate de monitorizare a calităţii aerului. 

În foarte scurt timp, informaţiile înregistrate de staţia de monitorizare a calităţii aerului vor fi afişate pe ecranul LED din centrul municipiului.

  În acest fel, prinde contur scopul dotării Câmpulungului cu o staţie de măsurare a calităţii aerului şi anume: o responsabilitate şi mai ridicată a agenţilor economici care ard deşeuri în procesul de fabricaţie şi din partea tuturor celor care au activităţi economice în zonă, precum şi recâştigarea cărţii de vizită a Câmpulungului de altădată: un aer curat şi sănătos. Calitatea aerului a condus la recunoaşterea Câmpulungului ca staţiune climaterică prin Decretul Regal nr.411 din 10 februarie 1925.

Dec 09, 2017

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a sărbătorit doi ani de existenţă. Cei mai importanţi oameni ai judeţului şi ai Câmpulungului, la petrecerea aniversară a A.S.C.M. 

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a sărbătorit doi ani de existenţă

Cei mai importanţi oameni ai judeţului şi ai Câmpulungului, la petrecerea aniversară a A.S.C.M. 

 

Avem deosebita bucurie de a vă prezenta, prin intermediul acestei comunicări realizate de Consiliul Director al Asociaţiei noastre, maniera impecabilă în care s-a desfăşurat evenimentul aniversar, pe care l-am organizat în data de 10 decembrie 2017, la Restaurantul „Ciobănaşul”, la care, la fel ca anul trecut, i-am invitat pe cei mai importanţi oameni din judeţ şi din Câmpulung. Am gândit aniversarea celor doi ani de existenţă a Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” sub forma unei „Duminici în familia A.S.C.M.”, alături de care să avem prezente personalităţi aflate la conducerea unor instituţii-cheie, împreună cu care putem dezvolta colaborări ulterioare. 

Am organizat momentul festiv ca o petrecere românească tradiţională, cu preparatele specifice unui meniu de sărbătoare, mai cu seamă că am programat în preajma Crăciunului această acţiune de bilanţ, marcat printr-o reunire prietenească a membrilor noştri. Întrucât am amintit de bilanţ, suntem convinşi că aţi remarcat, din informările curente, activitatea efervescentă a Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, care o plasează printre cele mai active ONG-uri din Câmpulung, în ciuda faptului că ne aflăm încă la început. Acţiunile noastre, resimţite de comunitate, de natură socială, umanitară, de protecţie a mediului, educaţionale, etc., au, fără să exagerăm, frecvenţă lunară, chiar mai des de atât. Altfel spus, nu trece o lună fără ca Asociaţia să bifeze încă o realizare pe agenda de lucru, constând într-un ajutor oferit cuiva în nevoie, susţinerea unei acţiuni culturale, artistice sau şcolare, implicarea, respectiv iniţierea unor proiecte, care, în 2017, n-au fost deloc puţine, raportat la lipsa de experienţă a unei asociaţii tinere şi la posibilităţile materiale, majoritatea angrenate în dezideratul principal care i-a adus pe cei 90 de membri împreună: protejarea, prin toate mijloacele legale, a sănătăţii şi vieţii muscelenilor de riscurile generate de activităţile poluante.

Reuşitele A.S.C.M., care a avut ce prezenta la final de an comunităţii câmpulungene, din partea căreia s-au alăturat Asociaţiei ocupanţi ai unor funcţii importante, au deschis programul unei zile de sărbătoare, pe care ne-am dorit-o una a prieteniei, a debutului unor proiecte comune cu instituţiile reprezentate la eveniment şi a cimentării unor relaţii având ca scop dezvoltarea Câmpulungului şi Muscelului, prin implicarea societăţii civile, din partea căreia luptă Asociaţia noastră.

Că numele şi munca Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” au început să spună ceva şi, mai mult decât atât, să conteze în municipiu şi în zonă, o demonstrează prezenţa la petrecerea aniversară a unor oameni de vază, precum preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, prefectul Emilian Dragnea, senatorul Şerban Valeca, preşedintele PSD Argeş, comisarul şef Bogdan Berechet, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş, primarul Liviu Ţâroiu, doamna Alina Austrianu, preşedintele Judecătoriei Câmpulung, comisarul şef Gheorghe Ciolan, şeful Poliţiei Câmpulung, Ion Ilinca, şeful Serviciului Fiscal Câmpulung şi, cu siguranţă, au mai fost şi alte personalităţi care ne-au bucurat cu urările şi felicitările lor pentru activitatea întreprinsă de-a lungul celor doi ani, dar şi prin compania lor de calitate, care a ridicat nivelul evenimentului. Unul reuşit, de altfel, după impresiile transmise de participanţi, care au petrecut o după amiază relaxantă, caldă, alături de membrii noştri, care s-au străduit să se ridice la înălţimea aşteptărilor, pregătind un eveniment de socializare complet, cu meniu adaptat perioadei Crăciunului şi un program muzical oferit de formaţia şi invitaţii speciali ai A.S.C.M., ca la orice petrecere care se respectă.         

Ce am avut de sărbătorit vă vom prezenta în continuare în rezumat, cu menţiunea că ne dorim ca 2018 să însemne o amplificare a tuturor strădaniilor în domeniile testate deja, dar şi în domenii noi.

 

Activitatea Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” în 2017

 

Al doilea an de existenţă a Asociaţiei noastre, care a ajuns la 90 de membri, a însemnat continuarea proiectelor începute chiar în anul înfiinţării, 2015, atât în domeniul protecţiei mediului, obiectivul principal al A.S.C.M., cât şi în celelalte domenii în care ne-am propus să acţionăm: social, educaţional, cultural şi altele. Dintre numeroasele acţiuni întreprinse de Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” le-am selectat pe cele mai importante, cu precizarea că multe sunt în etapa de pregătire, necesitând o muncă minuţioasă de planificare şi organizare a punerii lor în practică. 

 

Cea mai notabilă realizare a anului 2017, care a impulsionat achiziţia dotărilor şi activităţile propuse în domeniul care a reunit 90 de persoane în Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, este Ecranul LED, o aparatură ultraperformantă, al cărei cost s-a ridicat la aproximativ 110.000 de lei. Staţiile de monitorizare a calităţii aerului, pe care Asociaţia noastră şi-a propus să le achiziţioneze, nu puteau fi complete fără un echipament de informare publică, pe care vor fi afişaţi parametrii de calitate ai aerului înregistraţi. Acest „accesoriu” - un ecran LED ultraperformant, cu o diagonală de 5 metri, a fost asigurat prin efortul Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”. În cadrul unui parteneriat încheiat între Primăria Câmpulung, Casa de Cultură a Sindicatelor şi A.S.C.M., a fost montat pe faţada Casei de Cultură a Sindicatelor. Din primăvara acestui an, cei care tranzitează centrul au posibilitatea informării cu privire la serviciile şi activităţile de natură economică întreprinse în municipiu, dar şi cu privire la evenimentele desfăşurate, însă rolul principal, afişarea parametrilor de calitate ai aerului, va fi îndeplinit odată pusă în funcţiune cea dintâi staţie de măsurare a nivelului de poluare, achiziţionată de Primăria Câmpulung.

 

Întrucât am amintit despre staţia de monitorizare a calităţii aerului, vă informăm că demersul şi insistenţele Asociaţiei noastre la autorităţile locale, de a finaliza achiziţia beneficiară de finanţare în bugetul a trei ani consecutivi, au fost îndeplinite. Câmpulungul are o staţie care va arăta locuitorilor calitatea aerului din localitate, ce va fi pusă la treabă în cel mai scurt timp. În acest mod, s-a realizat un prim pas pentru îndeplinirea scopului principal al Asociaţiei: promovarea unui mediu curat, sănătos şi sigur în zona Muscelului, al promovării în rândul tinerei generaţii a ideii de trai într-un mediu curat şi sănătos şi al dezvoltării unui turism durabil în zonă. Şi nu în ultimul rând, de a determina un nivel mai ridicat de responsabilitate din partea agenţilor economici şi de redobândire a reputaţiei de localitate turistică. 

În afară de achiziţia întreprinsă de Primărie, noi vom continua eforturile de realizare a scopului principal: ACHIZIŢIA DE STAŢII DE MĂSURARE A CALITĂŢII AERULUI, A UNUI ANALIZOR DE PULBERI ŞI A ACCESORIILOR PENTRU ACESTEA (printre care şi un AUTOTURISM DE TRANSPORT AL STAŢIILOR) - echipament al cărui cost total se ridică la aproximativ 125.000 de euro.

 

A.S.C.M. a continuat acţiunile în natură, cu titlu de exemplu pentru tânăra generaţie, acţiuni demarate în anul 2016 sub genericul „Adie vânt de primăvară!”. Fiind din nou într-un moment de bilanţ, vă reamintim parteneriatul în cadrul căruia forţelor A.S.C.M. li s-au alăturat cele ale mai multor şcoli generale şi licee din Câmpulung, care au dat curs invitaţiei Asociaţiei noastre, de a participa la igienizarea unor zone cu probleme din municipiu, din care s-au strâns peste 1.100 saci plini cu gunoaie. În 2017, A.S.C.M. a continuat pe această linie a protecţiei mediului înconjurător, implicându-se în plantarea a peste 200 de puieţi de brad în curtea Liceului cu Program Sportiv din Câmpulung. 

 

În atenţia Asociaţiei noastre s-au aflat şi în anul pe care îl încheiem câmpulungenii cu probleme deosebite. Prin urmare, am continuat campaniile umanitare constând fie în donaţii financiare, fie în donaţii de echipamente medicale şi accesorii medicale. Punctăm la acest capitol contractele de sponsorizare în valoare totală de peste 70.000 de lei făcute de A.S.C.M. (constând în echipamente şi accesorii medicale - de ex. 7 scaune cu rotile electrice, 2 scaune manuale, etc. - şi ajutoare băneşti şi materiale de construcţii), pentru ajutorarea unor cazuri dramatice sau pentru susţinerea unor premii acordate în cadrul unor manifestări cultural-artistice, cum au fost premiul decernat în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică pentru Copii şi Tineret „Stars of Song” şi Balul Bobocilor de la Liceul Teoretic „Dan Barbilian”. 

În 2017, au continuat acţiunile umanitare prin ajutorarea bolnavilor internaţi în Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Bucureşti, donând accesorii medicale în valoare de peste 20.000 de lei.     

Menţionăm şi apelul Parohiei Fundeni de a fi sprijinită în derularea unei acţiuni caritabile pentru câmpulungenii aflaţi în situaţii critice, apel căruia Asociaţia noastră i-a dat curs cu inima deschisă. Campania, derulată prin intermediul preotului Ciprian Dragomir, parohul Bisericii Fundeni, a fost sprijinită, cu 3.000 de lei, şi de Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, preotul fiind cel care a pregătit pachete pentru cei nevoiaşi. Părintele Ciprian Dragomir derulează astfel de acţiuni de mulţi ani, alimentele şi produsele de igienă cumpărate la finele anului trecut au fost de un real ajutor celor care le-au primit chiar înainte de Crăciun. Sunt deosebit de multe persoane vârstnice şi familii cu mai mulţi copii care au nevoie de ajutor nu numai de sărbători, dar şi pe parcursul anului, dar cele 11 au fost alese, în limita banilor de care a dispus parohul. (Fiecare familie a primit cartofi, ulei, zahăr, făină, mălai, griş, orez, ouă, pâine, lapte, apă minerală, suc, compot, dulciuri, detergent de rufe şi vase, dar şi alte produse alimentare şi nealimentare).

Tot din categoria acestor acţiuni fac parte: implicarea A.S.C.M., prin oferirea de suport financiar Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, pentru realizarea plăcilor comemorative cu numele dascălilor, absolvenţi ai Şcolii Normale, răpuşi în timpul celor două Războaie Mondiale, dar şi susţinerea Grupului folcloric „Colinda”, de la Mioarele, coordonat de profesorul Cezar Neacşu.  

 

În ceea ce priveşte parteneriatul cu autorităţile locale şi instituţiile colaboratoare administraţiei publice locale, vă anunţăm că Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a fost acceptată ca membru fondator, alături de municipalitate, al Grupului de Acţiune Locală „Câmpulung Muscel”, al cărui obiectiv prioritar constă în atragerea a 7 milioane de euro de la Uniunea Europeană, pentru dezvoltarea unor zone defavorizate ale Câmpulungului. La nivelul GAL Câmpulung Muscel, funcţia de preşedinte a revenit unui reprezentant al Primăriei, iar funcţia de vicepreşedinte, lui Ioan Neacşu, preşedintele A.S.C.M. 

 

Totodată, A.S.C.M. este membră CONECT (Catalogul Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Evidenţă, Consultare şi Transparenţă) din cadrul Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social, organizatorul mai multor mese rotunde, la care Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a participat prin reprezentant. 

 

Toată această activitate prezentată în rezumat, referindu-ne doar la reperele mai importante, completează misiunea propusă de A.S.C.M., de a fi în folosul câmpulungenilor şi muscelenilor cu orice au nevoie, în măsura în care permit posibilităţile noastre materiale, limitate la acest moment. Acţiunile enumerate se adaugă celor derulate în 2016, dintre care vă reamintim doar donarea unei cantităţi consistente de echipamente de uz medical aduse din Marea Britanie, în valoare de peste 100.000 lei. Donaţiile au fost făcute atât unor instituţii, Spitalul Municipal Câmpulung şi Complexul de Servicii Comunitare pentru Copiii cu Dizabilităţi Câmpulung, cât şi unor persoane fizice reprezentând cazuri sociale grave; sprijinirea Liceului cu Program Sportiv cu echipamente donate în scopul dotării internatului unităţii, în valoare de aproximativ 60.000 de lei; achiziţia detectorului de radiaţii THERMO RAD EYE BRO-ER, cu ajutorul căruia s-au făcut şi se fac în continuare măsurători în diferite zone din municipiu şi Muscel; conferinţa istorică susţinută de Excelenţa Sa Dr. Călin Georgescu la Câmpulung, unde a prezentat „Proiectul de ţară - România încotro?”, la invitaţia A.S.C.M., o premieră excepţională asigurată de Asociaţie, consumată în prezenţa a peste 150 de persoane, membri ai A.S.C.M., şi a invitaţilor acestora, oameni de valoare, cu poziţii importante la nivel naţional. 

 

Adăugăm acestor acţiuni, care n-au fost puţine pentru o asociaţie nou înfiinţată, permanenta corespondenţă cu autorităţile statului, locale, judeţene şi centrale, solicitările Asociaţiei noastre ajungând până la Cabinetul Primului Ministru al României şi diverse ministere din componenţa Guvernului României, în special cu Ministerul Transporturilor, care, în urma insistenţelor Asociaţiei, a întreprins reparaţii ale drumului Câmpulung - Curtea de Argeş, cu promisiunea că ele vor continua. Au fost interpelate în scris foarte multe instituţii, de la cele ale administraţiei publice - Consiliul Judeţean Argeş, Prefectura Argeş, Primăria şi Consiliul Local Câmpulung, până la cele de mediu - Agenţia şi Garda de Mediu, inclusiv cele de ordine şi siguranţă publică - Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş, Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, şi multe altele. Nu lipsit de interes este faptul că Asociaţia noastră a pledat în faţa instituţiilor statului cauza celor care i s-au adresat cu solicitări de a-i sprijini în acţiuni de interes pentru comunitatea câmpulungeană.

 

Acţiuni de viitor ale A.S.C.M.: Nu vor fi neglijate nici celelalte deziderate care ne-au determinat să ne reunim într-un număr atât de mare sub această titulatură rezonantă, unul dintre acestea fiind accesarea de fonduri europene nerambursabile. Graţie activităţii desfăşurate în decursul celor doi ani, vom fi în măsură să solicităm acreditarea Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, demers prioritar, pentru a aduce Asociaţia în rândul ONG-urilor recunoscute de Guvernul României ca fiind de utilitate publică (astfel se pot obţine resurse de la bugetul de stat sau de la bugetul local).

 

Cu mulţumiri pentru participare şi cu speranţa că veţi susţine, prin prezenţa şi propunerile dumneavoastră, activitatea A.S.C.M.,

Consiliul Director

Preşedinte Ioan NEACŞU

Dec 17, 2017

De Crăciun, 45 de familii nevoiaşe au fost ajutate de A.S.C.M. 

Prin intermediul preotului Ciprian Dragomir,                                                          

De Crăciun, 45 de familii nevoiaşe au fost ajutate de A.S.C.M. 

                                                   

A devenit deja o tradiţie ca Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” să fie alături de cei nevoiaşi. Cu osteneala şi ajutorul părintelui Ciprian Dragomir, A.S.C.M. a împărţit ieri, 21 decembrie 2017, pachete cu alimente şi dulciuri celor năpăstuiţi. Acţiunea umanitară a fost sprijinită de Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” cu suma de 3.000 de lei, iar preotul a fost cel care a pregătit şi împărţit pachetele, completând suma cu încă 300 de lei, din partea locaşului de cult.                                                

Anul acesta, beneficiarii ajutoarelor au fost 45 de familii din Câmpulung, ai căror membri sunt în evidenţele Serviciului de Asistenţă Socială al Primăriei Câmpulung, dar care prestează muncă în folosul comunităţii, la Seră sau la ADP.                          

Fiecare pachet oferit a conţinut zahăr, făină, ulei, mălai, paste făinoase, orez, gogoşari muraţi, cozonac, portocale, dulciuri, suc, caşcaval şi mezeluri.                                          

În paralel cu acţiunea pentru care A.S.C.M. a donat bani, preotul Ciprian Dragomir, cu ajutorul credincioşilor bisericii unde slujeşte, a mai pregătit alte 15 pachete, pentru nevoiaşii de care are grijă tot anul. Nici micuţii care vin la slujbele de la Biserica Fundeni nu au fost uitaţi, ei având pregătite câteva colete pline cu jucării. Prin intermediul nostru, părintele Ciprian Dragomir a ţinut să transmită câmpulungenilor că luni, 22 ianuarie 2018, la Biserica Fundeni va avea loc o colectă de haine, care vor fi predate Asociaţiei „SOS satele României”, care, la rândul ei, le va distribui celor care au nevoie de ele.

Jul 23, 2017

DACĂ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CĂRUIA I-A FOST ÎNAINTAT UN MEMORIU, NU DISPUNE MĂSURI URGENTE DE REABILITARE A CĂILOR DE ACCES ÎN ZONĂ, A.S.C.M. VA INIŢIA ACŢIUNI DE PROTEST PE DRUMURILE DE LEGĂTURĂ CU CÂMPULUNGUL

Către Ministerul Transporturilor

În atenţia domnului ministru Alexandru Răzvan Cuc

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, din municipiul Câmpulung, judeţul Argeş, constituită din 89 de reprezentanţi ai societăţii civile din majoritatea domeniilor de activitate la nivelul comunităţii locale şi nu numai, preocupaţi de îmbunătăţirea condiţiilor de infrastructură rutieră din zona de Nord a judeţului, vi se adresează respectuos pentru a vă semnala situaţia - înclinăm să credem - fără precedent în România: izolarea unei localităţi, prima capitală a Ţării Româneşti, altădată de importantă economică naţională, din cauza căilor de acces, cu statut naţional şi european, considerabil degradate în deceniile scurse, fără a fi întreprinse investiţii de reabilitare capitală, cu excepţia unor plombări şi consolidări pe porţiuni reduse.

Cu nepermis de mare întârziere, în 2014, după cinci decenii de inacţiune, a început reparaţia Drumului Naţional 73 Piteşti - Câmpulung - Braşov, cea mai importantă arteră care traversează zona noastră, chiar prin centrul municipiului Câmpulung. Dincolo de ritmul nesatisfăcător în care se derulează lucrările, atât pe tronsonul Piteşti - Câmpulung, unde intervenţiile n-au fost finalizate nici după trei ani (!) de la debut, cât şi pe tronsonul Câmpulung - Braşov, pe care lentoarea desfăşurării reparaţiilor, ce au impus restricţii de circulaţie, afectează şi va afecta sever turismul din zona Rucăr-Dâmbovicioara, dorim să vă transmitem următoarea nemulţumire a locuitorilor Câmpulungului şi Muscelului. Deşi Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, a solicitat, în 2016, municipalităţii câmpulungene predarea tronsonului de 12 kilometri din DN 73, care străbate municipiul, pentru a fi reabilitat în cadrul investiţiei aflate în desfăşurare, aflăm cu dezamăgire că, în lipsa fondurilor, lucrarea nu va fi executată în viitorul apropiat. Din acest motiv, rugăm la reconsiderarea poziţiei Ministerului Transporturilor faţă de necesitatea întreprinderii în condiţii urgente a investiţiei de care municipiul Câmpulung are atâta nevoie, în demersurile sale de dezvoltare economică şi turistică, după închiderea unităţilor de producţie industrială de care a depins traiul muscelenilor.

Al doilea subiect punctual pe marginea căruia A.S.C.M. solicită implicarea Ministerului Transporturilor este condiţia deplorabilă a Drumului Naţional 73C Câmpulung - Curtea de Argeş. Artera, amenajată în 1985-1986, cu covor asfaltic şi parţial betonată pe fostul sector de exploatare minieră, între localităţile Slănic-Aninoasa şi Schitu Goleşti, a ajuns, în lipsa unei reabilitări totale, într-o stare imposibil de străbătut în condiţii de siguranţă pentru şoferi şi autoturismele lor. Degradarea cauzată de vechimea drumului, peste trei decenii în care nu s-a întreprins nicio reparaţie de substanţă, a fost amplificată de alunecarea solului, fenomen care continuă şi în prezent. Riscul ruperii complete a şoselei naţionale, serios afectate pe porţiuni însemnate, este iminent şi orice an scurs fără intervenţii de remediere a condiţiei celor 25 de kilometri, între Câmpulung şi Domneşti, plini de gropi, unele lângă altele, imposibil de ocolit, nu face altceva decât să amplifice costurile unei viitoare investiţii. Sunt porţiuni peste care nu se poate trece decât prin ocolirea craterelor uriaşe, fără a se mai respecta regulile de circulaţie. Halul inimaginabil în care se găseşte un drum de importanţă naţională conduce la dereglări ale activităţii societăţilor comerciale, prin întârzierea transporturilor şi prin nerespectarea programului de lucru de către navetişti, împiedicaţi să ajungă la timp la serviciu, din cauza blocajelor formate de autobuze şi vehiculele de mare tonaj. 

Contribuie la persistenţa stării de izolare în care se găseşte municipiul Câmpulung, văduvit de investiţii de natură industrială, dar şi de un turism pe măsura frumuseţii zonei, din cauza drumurilor groaznice, şi Drumul Naţional 72 A, Câmpulung - Târgovişte (degradat substanţial, dar numai până la ieşirea din judeţul Argeş şi intrarea în judeţul Dâmboviţa); de asemenea, Drumul Naţional 73D, Câmpulung - Mioveni (pe ruta Boteni - Hârtieşti - Vultureşti - Davideşti), un real pericol, pe anumite porţiuni, pentru viaţa celor care îl tranzitează.

În speranţa că vom găsi înţelegere pentru rezolvarea într-un timp cât mai scurt a unor situaţii deosebit de grave, reale şi urgente, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” solicită un răspuns scris la chestiunile prezentate şi, totodată, alocarea grabnică a fondurilor pentru corectarea unei nedreptăţi făcute Câmpulungului şi Muscelului decenii la rând. Intenţia membrilor A.S.C.M., în care şi-au reunit forţele angajatorii a peste 2.000 de musceleni, este de a-şi arăta nemulţumirea opiniei publice din România, printr-o acţiune de protest, organizată cu respectarea legii, pe fiecare dintre drumurile naţionale descrise, începând cu DN 73 C Câmpulung - Curtea de Argeş. Însă, înainte de a iniţia o mişcare stradală de anvergură, apelăm la autoritatea funcţiei pe care o reprezentaţi pentru a ne înţelege demersul: drumuri bune asigură unei zone prăbuşite total, îmbătrânite, pe fondul exodului tinerilor şi oamenilor în putere în străinătate, şansa de a-şi dezvolta economia şi turismul, oferind muscelenilor de muncă la ei acasă.

Aşteptăm răspunsul dumneavoastră în termenul maxim de 30 de zile, răspuns care, sperăm, va fi favorabil solicitărilor noastre, în caz contrar, începând cu luna septembrie a acestui an, vor fi întreprinse mişcări de protest, în condiţii legale, cu participarea a mii de persoane.

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” este constituită în scopul promovării unui mediu curat, sănătos în zona Muscelului şi al dezvoltării unui turism durabil în zonă. 

În speranţa unui răspuns grabnic,

Vă mulţumim şi vă urăm succes în îndeplinirea misiunii propuse! Cu stimă, preşedinte Ioan Neacşu

May 14, 2017

ASCM a plantat peste 200 de brazi la Liceul cu Program Sportiv din Campulung

Una dintre actiunile de ecologizare ale ASCM din 2017, a fost Plantarea a peste 200 de puieti de brad in curtea Liceului cu Program Sportiv din Campulung.
Actiunea a fost realizata cu sprijinul dlui Catalin Oprei (Seful Ocolului Silvic Campulung), dlui Dan Sipoteanu, dlui Florin Pelmus (Pel Ind Family SRL) si tuturor membrilor care ne-au ajutat in aceasta actiune.

Apr 10, 2017

ECRANUL CARE VA AFIŞA PARAMETRII AERULUI A FOST ACHIZIŢIONAT DE ASCM ŞI MONTAT PE FAŢADA CLUBULUI ARO

O staţie de monitorizare a calităţii aerului, achiziţie prevăzută pentru a treia oară în bugetul local al Câmpulungului - sperăm ca a treia oară să fie cu noroc, iar procedura cumpărării ei să se finalizeze cât mai repede - nu putea fi completă fără un echipament de informare publică, adică un ecran LED, pe care vor fi afişaţi parametrii de calitate ai aerului înregistraţi. Acest „accesoriu” al staţiei care, tragem nădejde, în 2017 va oferi câmpulungenilor informaţii despre nivelul poluării în municipiu, a fost asigurat deja prin efortul Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”. A.S.C.M. a cumpărat, din banii primiţi de la membrii săi, acest ecran LED de ultimă generaţie, pe care, din această săptămână, îl puteţi vedea pe faţada Casei de Cultură a Sindicatelor.

Astfel, în scurt timp de la discuţia avută atât la nivelul membrilor A.S.C.M., cât şi cu autorităţile locale, a devenit realitate ideea Asociaţiei, născută toamna trecută, de a cumpăra un ecran LED ultraperformant, din resursele proprii, cu o diagonală de 5 metri. În cadrul unui parteneriat încheiat între Primăria Câmpulung, Casa de Cultură a Sindicatelor şi A.S.C.M., a fost montat pe clădirea Clubului ARO. Un astfel de demers urmăreşte, în principal, informarea populaţiei în privinţa calităţii aerului, întrucât parametrii afişaţi de staţia de monitorizare a calităţii aerului vor fi prezentaţi pe acest ecran, dar şi să-i ajute pe cei interesaţi să-şi promoveze activitatea, indiferent de natura ei. Vor fi mediatizate inclusiv evenimentele organizate de Primărie şi Casa de Cultură a Sindicatelor. 

În acest mod, s-a realizat un prim pas pentru realizarea scopului principal al Asociaţiei: promovarea unui mediu curat, sănătos şi sigur în zona Muscelului, promovarea în rândul tinerei generaţii a ideii de trai într-un mediu curat şi sănătos şi dezvoltarea unui turism durabil în zonă. Şi, nu în ultimul rând, de a determina un nivel mai ridicat de responsabilitate din partea agenţilor economici şi de redobândire a reputaţiei de localitate turistică. În afară de achiziţia pe care o va face Primăria, A.S.C.M. va cumpăra o staţie de monitorizare a calităţii aerului şi un analizor de pulberi, cu accesoriile aferente.

Feb 28, 2017

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE CÂMPULUNGENI: „TREZIŢI-VĂ!”DEŞEURILE DIN HALA MORŢII, SPĂLATE DE PLOI ŞI PURTATE DE VÂNT, NE OTRĂVESC SOLUL ŞI AERUL

​Ca să poată pătrunde în hala cu otrăvuri a fost nevoie ca reprezentanţii Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” să se adreseze cu repetiţie proprietarei platformei pe care este amplasat depozitul de deşeuri extrem de toxice, în marea lor majoritate, al căror grad de pericol este substanţial amplificat de scurgerea şi/sau evaporarea lor din recipientele degradate de conţinutul nociv. Deşeuri aduse...

Feb 04, 2017

NOUL MINISTRU AL MEDIULUI, SOLICITAT DE A.S.C.M. SĂ SE IMPLICE ÎN EVACUAREA DEŞEURILOR DE LA ARO

ntrucât avem un nou ministru al Mediului - şi argeşean pe deasupra -, în ajutorul căruia Asociaţia “Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” şi-a pus toată încrederea, au fost reluate demersurile începute în mandatul precedent, rămase, din păcate, fără finalitate. Mai precis, A.S.C.M. s-a adresat Ministerului Mediului în vederea sprijinirii companiei proprietare a fostei platforme ARO de a degaja imobilul de miile de tone de deşeuri...

Dec 30, 2016

A.S.C.M. a ajutat 11 familii nevoiaşe

Acţiunea umanitară s-a derulat prin intermediul preotului Ciprian Dragomir

Înainte de Sărbătorile de Crăciun, preotul Ciprian Dragomir, parohul Bisericii Fundeni, a trecut pe la poarta a 11 familii de câmpulungeni cu probleme sociale, care se află în grija slujitorului Bisericii. Acţiunea umanitară a fost sprijinită, cu 3.500 de lei, şi de Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, preotul fiind cel care a pregătit pachete pentru cei nevoiaşi. Părintele Ciprian Dragomir derulează astfel de acţiuni de mulţi ani, alimentele şi produsele de igienă cumpărate la finele anului trecut au fost de un real ajutor celor care le-au primit chiar înainte de Crăciun. Sunt deosebit de multe persoane vârstnice şi familii cu mai mulţi copii care au nevoie de ajutor nu numai de sărbători, dar şi pe parcursul anului, dar cele 11 au fost alese în limita banilor de care a dispus parohul. Fiecare familie a primit cartofi, ulei, zahăr, făină, mălai, griş, orez, ouă, pâine, lapte, apă minerală, suc, compot, dulciuri, detergent de rufe şi vase, dar şi alte produse alimentare şi nealimentare.

Jan 08, 2017

Solicitarea de sprijin A.S.C.M. catre Holcim Romania si raspunsul acestora

Solicitarea A.S.C.M catre Holcim Romania pentru ACHIZIŢIA STAŢIEI DE MĂSURARE A CALITĂŢII AERULUI, A UNUI ANALIZATOR DE PULBERI ŞI A ECHIPAMENTULUI DE INFORMARE PUBLICĂ (ECRAN LED) ŞI A ACCESORIILOR PENTRU ACESTEA (cost total achizitie aproximativ 105.000 euro). 

Aveti in detalii:

1. Solicitarea din Decembrie 2016, catre Holcim Romania

2. Raspunsul primit de la Holcim

3. Informarea A.S.C.M catre Holcim

  

Dec 29, 2016

CÂMPULUNG, GROAPA DE GUNOI A ROMÂNIEI

AGENŢII ECONOMICI, RUGAŢI SĂ CONTRIBUIE LA ŞTERGEREA RENUMELUI CARE AFECTEAZĂ ŞANSELE DE DEZVOLTARE A ZONEI PRIN TURISM 

Demersurile Asociaţiei “Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” de ştergere a proastei reputaţii dobândite de Câmpulung, de “groapă de gunoi a României”...

Dec 19, 2016

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CÂMPULUNG

Domnule Primar,

Având în vedere faptul că:

I.În data de 09.11.2016, Primăria Câmpulung a organizat şi a publicat pe site-ul Primăriei procedura de selecţie a partenerilor naţionali şi transnaţionali pentru încheierea unui ....

Nov 17, 2016

Asociatia „SALVATI CÂMPULUNGUL SI MUSCELUL” a sarbatorit un an de la infiintare ​

Momentul împlinirii unui an de existenţă a Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, timp în care nu doar a existat, ci a şi lucrat, a fost marcat, la sfârşitul săptămânii trecute, printr-o seară de socializare organizată la Restaurantul „Ciobănaşu”. Recepţia, la care au participat membrii A.S.C.M....

Nov 30, 2016

1 Decembrie 2016 - Ziua Nationala a Romaniei

De Ziua Nationala a Romaniei, A.S.C.M. a depus o coroana de flori la monumentul eroilor din Campulung.
Cinste eroilor si la multi ani, Romania!

Aug 16, 2016

ASOCIAŢIA „SALVAŢI CÂMPULUNGUL ŞI MUSCELUL” SOLICITĂ IMPLICAREA ŞEFULUI CJ ARGEŞ ÎN REZOLVAREA ACŢIONARIATULUI DE LA EDILUL

Întrucât precedentul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, nu a dat un răspuns la solicitarea Asociaţiei “Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, adresată acestuia la începutul anului 2016, A.S.C.M. reia demersul către succesorul său, în speranţa că acesta va manifesta mai multă disponibilitate, măcar de studiere a celor prezentate şi de comunicare a unui punct de vedere....

Aug 02, 2016

ASOCIAŢIA „SALVAŢI CÂMPULUNGUL ŞI MUSCELUL” S-A ADRESAT DIN NOU PREMIERULUI ÎN CHESTIUNEA DEŞEURILOR DE LA ARO

Lipsa unui răspuns furnizat în termenul legal a determinat Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” să reia solicitarea adresată primului-ministru al României, având ca subiect deşeurile abandonate de Global Eco Center pe platforma ARO...

Jul 01, 2016

ASOCIAŢIA „SALVAŢI CÂMPULUNGUL ŞI MUSCELUL” ÎI CERE PRIMARULUI: FĂRĂ BÂLCI, MIZERIE ŞI GĂLĂGIE LA SĂRBĂTOAREA MUNICIPIULUI!

Cum noua conducere a municipiului a fost învestită în funcţiile încredinţate de cetăţeni prin votul din 5 iunie 2016, Asociaţia “Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a adresat prima solicitare avându-i ca destinatari pe aleşii care pregătesc programul sărbătorii municipiului...

Jun 06, 2016

ASCM ORGANIZEAZA CONFERINŢĂ ISTORICĂ SUSŢINUTĂ DE DR.CĂLIN GEORGESCU LA CÂMPULUNG

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=0MoIZzfmvj8

Eveniment istoric la Câmpulung, despre care este greu de crezut că se va repeta în următorul deceniu, graţie notorietăţii personalităţii pe care a avut-o în centru: conferinţa extraordinară “Proiect de ţară - România încotro?”, susţinută de invitatul special al Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, Excelenţa Sa dr.Călin Georgescu.

May 27, 2016

ASOCIAŢIA „SALVAŢI CÂMPULUNGUL ŞI MUSCELUL” S-A ADRESAT PRIMULUI MINISTRU PE SUBIECTUL DEŞEURILOR PERICULOASE ABANDONATE LA ARO

Riscul producerii unui incident cu consecinţe grave în Câmpulung şi zonă, din cauza deşeurilor periculoase abandonate de patronul moldovean Vasile Tofan pe proprietatea companiei deţinătoare a fostei platforme ARO, a determinat Asociaţia “Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” să se adreseze Primului Ministru şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor...

May 06, 2016

RISC URIAȘ DE ACCIDENT ECOLOGIC!

Rămasă cu cele 2.400 de tone de deşeuri abandonate de patronul ieşean Vasile Tofan, a cărui afacere cu otrăvuri a fost stopată în urmă cu doi ani, conducerea companiei Landmark Management apelează la ajutorul autorităţilor centrale şi locale, pentru...

Apr 17, 2016

"Adie vânt de primăvară! " - 18,19 si 22 aprilie 2016 - o campanie de curatenie in diferite zone ale orasului nostru drag. ASCM impreună cu mai multe Licee și Școli din Campulung, pentru Câmpulung.

A început să se deruleze prima campanie de ecologizare de amploare a zonelor din Câmpulung cunoscute ca gropi de gunoi clandestine, derulată de Asociaţia “Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, care, prin puterea exemplului....

Feb 24, 2016

Oare cate MII DE TONE de DESEURI, cianuri si alte nenorociri, mai sunt acum pe platforma ARO??? Cu putin timp inainte de incendiu, Garda de Mediu a gasit 4341,75 Tone deseuri (conform actului de control - vezi foto pag 2).

Feb 10, 2016

Asa cum am promis... Documentele....Autorizatia & Plangerea Penala. Un mic detaliu...va rog sa observati ca Autorizatia de Functionare a fost data in aceeasi zi in care s-a facut si cererea. Deci...pentru "unii" se poate !!!

Feb 08, 2016

ASOCIAŢIA “SALVAŢI CÂMPULUNGUL ŞI MUSCELUL” ÎI CERE PRIMARULUI SĂ SE IMPLICE PENTRU CREAREA UNEI UNITĂŢI DE MASCAŢI ÎN MUNICIPIU

What's this item about? What makes it interesting? Write a catchy description to grab your audience's attention...

Jan 26, 2016

CONSILIUL JUDEŢEAN, SOLICITAT DE ASOCIAŢIA “SALVAŢI CÂMPULUNGUL ŞI MUSCELUL” SĂ SE IMPLICE ÎN PROBLEMA ADUCŢIUNII DE APĂ

Peste o lună şi jumătate se împlineşte un an de când o avarie cu repetiţie la reţeaua principală (şi unică) de alimentare cu apă a Câmpulungului şi a cinci comune a lăsat fără apă, câteva zile la rând, aproximativ 50.000 de oamen

Jan 11, 2016

Pe fondul refuzului curios al municipalitatii Campulung am trimis Solicitarea ASCM catre Prefectul Judetului Arges Mihai OPRESCU. Iat-o !!!

Jan 12, 2016

Atentie...cea doua solicitare catre Primaria Campulung cu privire la nenorocirea de pe platforma ARO (Global Eco Center). Sa vedem ce raspuns vom primi...ne priveste pe toti!

Jan 15, 2016

PRIMA ACŢIUNE UMANITARĂ A ASOCIAŢIEI „SALVAŢI CÂMPULUNGUL ŞI MUSCELUL” PENTRU CEI ÎN NECAZ

În afară de demersurile întreprinse pentru a intra într-o relaţie oficială cu autorităţile publice, Primării şi instituţii de stat, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a desfăşurat o primă acţiune cu caracter umanitar. A.S.C.M. a primit mai multe echipamente de uz medical din Marea Britanie...

Dec 17, 2015

Iata RASPUNSUL total EVAZIV si al Primariei Campulung...

Dec 03, 2015

Solicitarea ASCM catre Primaria Campulung si catre Consiliul Local cu privire la problema GRAVA a deseurilor periculoase de pe fosta platforma ARO....urmeaza RASPUNSUL

Dec 17, 2015

Va prezentam prima noastra adresa catre Primaria si Consiliul Local Campulung la scurt timp dupa constituirea asociatiei.

Dec 15, 2015

ASOCIAŢIA „SALVAŢI CÂMPULUNGUL ŞI MUSCELUL” S-A ADRESAT DIRECTORULUI HOLCIM, EMIL RAICOV

Prezentăm o nouă acţiune întreprinsă de Asociaţia “Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, constând într-o solicitare adresată directorului societăţii Holcim, în vederea câştigării unui partener în demersul achiziţionării unei staţii mobile de măsurare a calităţii aerului....

Oct 22, 2015

ASOCIAŢIA „SALVAŢI CÂMPULUNGUL ŞI MUSCELUL”, O FORŢĂ CARE ȘI-A PROPUS SĂ TREZEASCĂ SOCIETATEA CIVILĂ ȘI S-O DEZVOLTE

Demersul înfiinţării Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” s-a încheiat vineri, 23 octombrie 2015, odată cu eliberarea „actului de naştere” al unei entităţi-premieră nu numai pentru municipiu şi judeţ, ci chiar la nivel naţional, prin numărul de membri fondatori, domeniile în care activează, scopul şi obiectivele îndrăzneţe pe care le va promova în cadrul unei activităţi fără precedent în zona noastră...

Please reload